Nacionalni stožer donio nove mjere

0

Šef Nacionalnog stožera civilna zaštite Davor Božinović na konferenciji za novinare predstavio je nove mjere koje na snagu stupaju u ponedjeljak. Istaknuo je kako su već danima u dogovorima sa županijskim stožerima gdje se zaraza najviše širi. Dodao je kako je omikron doveo do nove situacije u kojoj će cijepljeni puno bolje proći.

Došli smo do nekih rješenja koja će stupit na snagu u ponedjeljak. Ovaj novi val će napraviti pritisak na zdravstvo. Što se tiče konkretnih stvari, zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s covid-potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba, već se taj gornji broj ograničava na 200. Takožer, tu je i zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije. Privatne svečanosti ograničuju se na 20 osoba, a ne na 30 kao do sada. Izuzetak su ipak svečanosti s covid-potvrdama, tu može biti do 50 ljudi, kazao je Božinović.

Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera’, rekao je Božinović.
Ograničava se broj gledatelja na sportskim natjecanjima. Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je 20 posto popunjenosti tribina. Na otvorenom je taj broj 40 posto. Maske će, kaže Božinović, biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima…

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da se radi na ojačavanju kapaciteta za brze antigenske testove i da se ti testovi priznaju kao dijagnostički.

Testirali smo više od milijun državnih službenika i namještenika, imamo više od tisuću subjekata koji rade testiranja, sada radimo na tome da se ta testiranja rade na uputnicu, istaknuo je Capak.