Najava akcije u prometu

0

Na području Šibensko – kninske PU sutra, 12. rujna u vremenu od 14 do 19 sati provodit će se ciljana preventivno–represivna akcija u prometu.

Bit će usmjerena na sankcioniranje prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača, ali i putnika na prednjem i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnom prijevozu djece, i prekršaja nepropisne uporabe mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje, ali i drugim teškim prekršajima, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju, kao ugrožene u pogledu činjena težih prometnih prekršaja, koji su najčešći uzroci najtežih prometnih nesreća.

U proteklih osom mjeseci ove godine zabilježimo je ukupno 15 274 prometna prekršaja, što čini porast za 4,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zabilježeno ukupno 14 651 ovaj prekršaj.
Posebno napominjemo da je zabilježen značajan porast ciljane vrste prekršaja i to nekorištenje sigurnosnog pojasa vozača i putnika za 45,8%, tako da je ove godine do sada utvrđeno i sankcionirano ukupno 2 531 prekršaj u odnosu na prošlu godinu kada je zabilježen 1 736 ovih prekršaja. Još veći porast broja prekršaja od 119 %, je zabilježen kod nepropisnog korištenja mobitela i drugih uređaja za vrijeme vožnje je zabilježen u proteklih osam mjeseci kada je utvrđeno i sankcionirano ukupno 690 ovih prekršaja u odnosu na 315 prekršaja u istom razdoblju prošle godine.
Ovi statistički pokazatelju pokazuju da vozači nedovoljno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti u prometu, što upućuje na nužnost ovakvih čestih i ciljanih akcija u prometu, stoga Vas pozivamo da putem svojih medija upoznate vozače o ovoj preventivnoj-represivnoj akciji i ujedno ih upozorite da poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, jer samo svojim propisanim ponašanjem značajno doprinose sigurnosti u prometu, a posebice preveniranju prometnih nesreća s težim posljedicama.