Stožer predstavlja nove mjere, primjenjuju se od ponedjeljka

0

Danas će Nacionalni strožer predstaviti nove epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa, koje će stupiti na snagu u ponedjeljak. Neće se uvoditi niti totalni lockdown niti policijski sat.

U  nedjelju ćemo izaći sa setom novih mjera fokusiranih na ograničavanje bliskih kontakata, što je svaki kontakt u zatvorenom prostoru manji od dva metra a na otvorenom prostoru manji od metar i pol“, istaknuo je Božinović.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) donio je cijeli niz preporuka s porukom da gospodarstvo ne smije stati, ali i bolnice moraju funkcionirati, naglasio je.

Sve što radimo je postrožavanje mjera, ali još uvijek s glavnim ciljem da se zadrže gospodarske aktivnosti, kakav-takav društveni život te da se održi zdravstveni sustav dostupan onima kojima je potreban“, rekao je Božinović. Naglasio je da je to ideja kojom Nacionalni stožer civilne zaštite nastupa kroz cijelo ovo razdoblje.

Sastavni dio nove preporuke bit će i preporuke poslodavcima u smjeru da organiziraju, kada je to moguće, rad od kuće.

Preporučit ćemo da se smanje privatna druženja, proslave i svadbe koje su se pokazale kao mjesta gdje se najbrže širi koronavirus“, rekao je Božinović.