Na Peristilu ponovno Aida, najomiljenija predstava Splitskog ljeta

0
Foto: PR Splitsko ljeto; autor: Matko Biljak

Verdijeva Aida vraća se i ove godine na Peristil. Predstavu koja je postala zaštitinim znakom Splitskog ljeta na 65. festivalskom izdanju Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića, u režiji Dražena Siriščevića s proslavljenim solistima.

U naslovnoj je ulozi proslavljena talijanska sopranistica Susanna Branchini, Radames je Walter Fraccaro tenor koji redovito nastupa na najvećim svjetskim pozornicama poput, između ostalih, milanske Scale veroneske Arene i njujprškog Metropolitana, uloga Amneris povjerena je mezzosopranistici Rossani Rinaldi, miljenicom najprestižnijih talijanskih i svjetskih opernih kuća. Amonasro je talijanski bariton Devid Cecconi, dobro poznat splitskoj publici iz njegovih prošlogodišnjih peristilskih nastupa, Ramfis i Egipatski kralj su basovi splitske Opere nacionalni prvak Ivica Čikeš i Božo Župić, a kao solisti nastupaju još Vinko Maroević i Bjanka Ivas. Na programu 65. Splitskog ljeta su dvije izvedbe, u utorak 23. i četvrtak 25. srpnja, obje s početkom u 21 sat.

“Dioklecijanovi graditelji, zidajući Peristil kao da su mislili na Aidu. Pozornica i gledalište stapaju se u jedno, a to je najveća vrijednost koju jedan ambijent može dati izvođačima i publici…“ zapisao je kroničar u tisku 1954. godine nakon izvedbe Aide na Prvim Splitskim ljetnim priredbama. Od tada je ova monumentalna Verdijeva opera postala gotovo neizostavnom konstantom Festivala, najizvođenija, najposjećenija, najomiljenija i najprepoznatljivija predstava Splitskog ljeta, njegov vječni zaštitni znak.

U aktualnoj režijskoj postavci Aida je premijerno izvedena prije pet godina. Režija Dražena Siriščevića, kostimi Juraja Zigmana i scenografija Slavena Raosa proglašeni su tada najraskošnijom peristilskom Aidom do sada. Prvog srpnja ove godine ova se produkcija Aide proslavila i na gostovanju na Ljubljana festivalu gdje je, na Kongresnom trgu slovenskoga glavnog grada, izvedena pred do posljednjim mjestom ispunjenom gledalištu od 4.500 mjesta.

U predstavi sudjeluju Orkestar, Zbor i Balet HNK Split. Koreografiju potpisuju Oskar Harmoš i Dinko Bogdanić, zborovođa je Frane Kuss, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a suradnica redatelja Jelena Bosančić.