Napad u Munchenu: Devet mrtvih, više od 20 ranjenih, napadač je 18-godišnji Iranac

0

Za sinoćnji napad u Munchenu u kojemu je ubijeno najmanje 9 ljudi a 21 osoba je ranjena, odgovoran je 18-ogodišnji Iranac iz Munchena, potvrdila je njemačka policija.

Napadač je počinio samoubojstvo a njegovo tijelo pronađeno je oko jedan kilometar od trgovačkog centra Olympia u kojemu je došlo do pucnjave. Policija  pretpostavljajq da je 18-godišnjak bio i jedini napadač. Ranije se mislilo da su u napadu sudjelovale tri osobe.

Od 21 osobe koja je ranjena, tri su u kritičnom stanju. Među ranjenima je mnogo djece koja su hospitalizirana u munchenskoj bolnici a među devetero mrtvih je i 15-godišnja djevojčica.

Pronađen je  napadačev automobil koji je poslan na forenzičko ispitivanje a crveni ruksak koji je pronađen pokraj tijela napadača je ispitan na eksploziv.

Policija je jutros objavila kako je uzbuna prošla te javni prijevoz ponovno funkcionira na razini cijelog grada.

Policija je zamolila građane da na društvenim mrežama ne šire slike i snimke napada iz poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima. Nakon napada zavladala je velika panika i opsadno stanje. U policijskoj akciji sudjelovalo je 2.300 specijalaca.

U Berlinu će se danas sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost na čelu s kancelarkom Angelom Merkel. Ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da motiv napada u Muenchenu još nije jasan te da još uvijek imaju kontradiktorne tragove.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama. S druge strane, neki svjedoci kazali su da je napadač uzvikivao parole protiv stranaca dok drugi tvrde da su to bile islamističke parole.