Hvatski vojnik preminuo nakon napada u Kabulu

0
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta koji se nalazio u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu, preminuo je danas 24. srpnja 2019. godine oko podneva, od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih rano jutros tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga, J.B. rođenom 1992. godine koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

Pripadniku je nakon stradavanja pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine ozljeda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo.

Istraga o jutrošnjem napadu je u tijeku.

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je obitelj preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut obitelji.

U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo obrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, djelatnika Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika obitelji Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane.

 

Ranije objavljeno,..

Trojica hrvatskih vojnika ozlijeđena su jutros u napadu na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu. Prema prvim informacijama riječ je o vojnicima iz Osijeka, Vinkovaca i Sesveta. Jedan je s teškom ozljedom glave životno ugrožen. Drugi je zadobio lom noge, a treći ozljedu ruke.

Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. Naši časnici su s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili podršku, rekao je.na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar obrane Damir Krstičević.

U 8.45 po lokalnom vremenu dvjesto metara od kampa, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom u treće vozilo. Prvo su na lice mjesta izašle afganistanske snage, a zatim iz kampa Hkaia zaštitne snage kampa i osigurale perimetar i pružile pomoć ozlijeđenima. U tom kampu je medicinska ustanova pružila medicinsku pomoć, a dvojica su zračnim snagama transportirani u Bagram u medicinsku ustanovu trećeg, najvišeg stupnja. U tijeku je očevid i istraga. Dok istraga ne završi nećemo imati jasnu situaciju, kaao je brigadni general Krešimir Tuškan. Dodao je kako hrvatske snage u Afganistanu nastavljaju redovite zadaće uz pojačane mjere opreza, a dobili su upute da se jave svojim obiteljima.

Ministar obrane Krstičević jistaknuo je kako je sada najvažnije zbrinuti stradale pripadnike vojske i da im se pruži sva moguća njega.