Narodna medicina – karamelizirani šećer!?

0
Foto: 3mame.com

Za sprečavanje prehlada i bolesti bezbroj je savjeta – što onih od liječnika, što onih iz narodne medicine. E, pa mi cijeli ovaj tjedan istražujemo najbizarnije među njima.

Slušateljica iz Dubrovnika jučer je predložila spavanje s češnjakom u nosu, da to navodno pomaže kod prehlade. Kažu – prepoloviti režanj češnjaka i svaku polovicu staviti u jednu nosnicu i tako spavati cijelu noć. Ovaj savjet su neki probali, a rezultat: prehlada je ostala, ali zato je soba vonjala na češnjak još tri dana. 🙂

Narodna medicina dalje kaže: Ako karameliziramo šećer zajedno s mlijekom temperatura bi se trebala sniziti, dakle, zaprži se šećer, zalije se s mlijekom i to se popije.

Koliko u ovome ima istine?

Odgovara dr. Ines Balint: To su prije naši stari znali koristiti ne za skidanje temperature nego za ublažavanje simptoma kašlja. Starinski način, kad nije bilo toliko lijekova za snižavanje temperature, je bio tuširanje u više hladnoj nego mlakoj vodi i nakon toga umotavanje u hladne plahte. Ako se uzme bilo koja tekućina pa bio to i karamelizirani šećer zaliven mlijekom neće škoditi u o onome smislu da uzimanjem tekućine olakšate spuštanje temperature.

Virusi u organizam ulaze udisanjem, pogoduju im zatvoreni, grijani prostori a ne vole svjež i čist zrak. Zato je i svaki boravak u prirodi – poželjan.

Bitno je da ne zaboravimo da kod namjere da se temperatura spusti  treba dovoljno hidrirati organizam što znači uzimati veće količine tekućine. Ne može biti ono ‘ne mogu, muka mi je’. Nema skidanja temperature bez da se popije tri deci do pola litre tekućine. Dnevna količina uzete tekućine u slučaju prehlade i gripe treba biti između litre i litre i pol, savjetuje dr. Ines Balint.