Nasilje nad ženama: Dobri zakoni, loša provedba

0
Foto: Hina

Hrvatska ima dobre zakone za suzbijanje obiteljskog nasilja, no problem je u njihovu neprovođenju, a posebno u neprijavljivanju, istaknuto je na tribini koja je na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, organizirana u Ravnateljstvu policije.

 

Fenomen obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama prisutan je u svim društvima i predstavlja ozbiljan problem, pogotovo jer većina takvih slučajeva ostaje u tamnoj brojci neprijavljenih kaznenih djela, istaknuto je na tribini na kojoj su o prevenciji obiteljskog nasilja govorili znanstvenici i stručnjaci različitih profila.

Koliko je često obiteljsko nasilje, svjedoče i podaci istraživanja provedenog u Hrvatskoj koji pokazuju da je u slučajevima ubojstava i pokušaja ubojstava  nasilnik u gotovo 50 posto slučajeva bio u nekoj vrsti intimne veze sa žrtvom, a u 30 posto slučajeva bio je i ranije nasilan prema žrtvi. Nažalost, to  nije bilo prijavljeno mjerodavnim službama, o čemu je izuzetno važno senzibilizirati i educirati javnost, istaknuto je na tribini.

Na tribini je sudjelovala sutkinja Visokog prekršajnog suda i predsjednica Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji Branka Žigante Živković,  koja je rekla da su hrvatski zakoni dobri u suzbijanju obiteljskog nasilja, ali se ne provode onako kako je propisano.  Posebno je istaknula da su u zadnje vrijeme u zakone ugrađena puno šira i jasnija prava žrtava.