Naslov: U Turističko-ugostiteljskoj školi Split nastali inovativni programi obrazovanja odraslih

0

Turističko-ugostiteljska škola Split kao Regionalni centar kompetentnosti FitSplit postaje suvremeni hotspot za obrazovanje kadrova u korak s vremenom i zahtjevima sektora.

Stavljajući naglasak na tražene kompetencije buduće radne snage, izrada novih kurikuluma ističe se kao jedna od najvažnijih aktivnosti projekta uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split vrijednog 9.864.689,68 EUR/74.325.504,37 HRK, kojeg je u stopostotnoj vrijednosti financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Kroz projekt su razvijeni novi standardi zanimanja, skupovi kompetencija, standardi kvalifikacija, obrazovni programi za stjecanje kvalifikacija i strukovni kurikulumi.

„Danas nije lako izmisliti nove stvari, ali trudili smo ponudili nešto atraktivno, prvenstveno sadržajem, a isto tako i nazivom, nešto čega dosad nije bilo na tržištu. Iznimno smo ponosni na novo redovno četverogodišnji srednjoškolsko zanimanje „Turistički tehničar destinacije“, koje je eksperimentalno krenulo ove školske godine. Što se tiče obrazovanja odraslih, ono će u RCK-u definitivno dobiti dimenziju više“, rekao nam je Kruno Grgurević, voditelj / koordinator razvoja standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i razvoja kurikuluma u Turističko-ugostiteljskoj školi Split.

Sa svojim šezdesetogodišnjim iskustvom ova škola je ustanova s uvjerljivo najdužim stažom i iskustvom u obrazovanju odraslih u Hrvatskoj.  Mogu se pohvaliti vrsnim stručnim kadrom koji već desetljećima potvrđuje svoja znanja i kompetencije osvajajući brojne nagrade na svim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

„Sve ovo nam daje za pravo reći kako smo najbolji u tom poslu u cijeloj regiji, a i šire. Težište obrazovanja je na ishodima znanja naših polaznika, kako bi oni bili što konkurentniji na tržištu rada. Potrebno je osvijestiti važnost cjeloživotnog učenja i napredovanja u okruženju koje se brzo mijenja“, istaknula je Ivana Drnasin, voditeljica / koordinatorica razvoja i provedbe programa cjeloživotnog učenja/obrazovanja odraslih u Regionalnom centru kompetentnosti FitSplit.

Cilj im je postati prvi izbor za polaznike regije, ali i inozemne polaznike zainteresirane za izgradnju karijere u području turizma i ugostiteljstva u kojem provode obrazovanje kroz razvoj izvrsnosti u svim segmentima njihovog rada: nastavnom kadru, metodama poučavanja, infrastrukturi, internacionalizaciji i suradnji s gospodarstvom.

„Naglasak RCK-a je na cjeloživotnom učenju. Sa sadašnjih brojki od 100 polaznika u vrlo kratkom vremenu doći ćemo na 500 polaznika godišnje. Kroz projekt smo izradili nove kurikulume i standarde zanimanja, njih čak 15, od kojih svaki na petstotinjak stranica. RCK će biti mjesto u kojem će se osigurati kvaliteta praktične nastave i vježbi za svaki obrazovni program u sektoru turizma i ugostiteljstva, pojačat će se suradnja s poslodavcima i visokim učilištima, a polaznicima će se povećati mogućnost pristupa kvalitetnom učenju temeljenom na radu“, poručio je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split koja je nositelj projekta.

Riječ je o trenutno investicijski najvećem projektu u području obrazovanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

„Splitsko-dalmatinska županija u sklopu svog Plana razvoja do 2027. godine stavlja veliki naglasak na obrazovanje, stoga smo RCK prepoznali kao jedan od naših strateških projekta. U budućnosti cilj nam je umrežavati naše strateške projekte jer jedino na taj način od njih možemo očekivati dodatnu vrijednost. Vodeći se tom vizijom, provodimo i projekt „Povratak korijenima“ kojim želimo privući povratnike i omogućiti im kvalitetnu podlogu za budućnost kroz programe prekvalifikacije i doškolovanja, sve s ciljem kako bi, uz sve komparativne prednosti koje ima, Splitsko-dalmatinska županija bila još poželjnija destinacija za život“, izjavio je Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski.

INOVATIVNI PROGRAMI OBRAZOVANJA ODRASLIH I CJELOŽIVOTNOG UČENJA

 1. Srednjoškolska obrazovanja i prekvalifikacije
 • Kuhar
 • Konobar
 • Slastičar
 • Hotelijersko-turistički tehničar
 • Turističko-hotelijerski komercijalist
 1. Programi strukovnog specijalističkog usavršavanja

2.1. Programi strukovnog specijalističkog usavršavanja

 • Gastronom/kinja za mediteranske delicije
 • Koordinator/ica kvalitete destinacije
 • Organizator/ica svečanih prigoda
 • Voditelj/ica održivog poslovanja male organizacije u baštinskom turizmu

2.2. Programi strukovnog specijalističkog usavršavanja

 • Oleogastronom/kinja za maslinovo ulje
 • Kuhar/ica specijalist antičke rimske kuhinje
 • Kuhar/ica specijalist dalmatinske kuhinje
 • Kuhar/ica specijalist u nekomercijalnim objektima
 • Slastičar/ka specijalist dalmatinskih slastica
 • Organizator/ica korporativnih događanja u ugostiteljstvu
 • Voditelj/ica razvoja ruralnog turizma
 • Voditelj/ica domaćinstva smještajnog objekta

2.3. Programi usavršavanja:

 • Vinski promotor/ica regije Dalmacije

2.4. Programi osposobljavanja:

 • Radnik/ica u održavanju obiteljskog smještaja

Sadržaj objave isključiva je odgovornost Turističko-ugostiteljske škole Split.