Nastavak pregovora Vlade i sindikata nakon Uskrsa

0
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U Vladi je jutros održan prvi sastanak pregovaračkog odbora Vlade na čelu s potpredsjednikom Božom Petrovom s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi o povećanju plaća za šest posto. Iako u proračunu novca nema za to povećanje, kao ni u projekcijama za 2017. i 2018. godinu, sindikati očekuju početak primjene potpisanog sporazuma i to u ovoj godini.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ističe kako su sindikati svjesni da Vlada ima poteškoća za realizaciju sporazuma, a u tom kontekstu spremni su ipak pregovarati o dinamici provedbe. “Složili smo se da tvrdnja nema novaca nije ozbiljna pregovaračka pozicija, nego da o tome kada, koliko i u kojim uvjetima će biti novca za realizaciju sporazuma treba jasno utvrditi. Mi očekujemo da će Hrvatska krenuti naprijed i da će sigurno biti novca ove godine za početak realizacije sporazuma“, rekao je Mihalinec.

Ministrica rada Nada Šikić naglasila je kako se u Vladi ne boje tužbi, te kako očekuje teške pregovore sa sindikatima koji će u konačnici uroditi plodom.

Ukoliko nas Vlada odbije, naglasio je Vilim Ribić, uz opravdanje kako u proračunu nema novaca, idemo korak dalje, na precizirajući što pod tim misli.

Na čelu pregovaračke skupine Vlade je podpredsjednik Božo Petrov koji ističe kako su danas ipak postigli dogovor sa sindikatima o tome kada će sporazum biti aktiviran. “Nismo mi naišli, kako je bilo prethodno postavljeno pitanje, tko će biti tvrđi pregovarač, nego smo naišli na ljude koji će nam pomoći da onaj reformski paket koji smo započeli prije mjesec dana da ga unutar ove godine završimo. Neće biti upitno hoćemo li na kraju ovoga procesa biti u win-win situaciji i gdje će biti zadovoljni i predstavnici sindikata, i vlada i građanji Hrvatske“, rekao je Petrov.

Sa postignutim na današnjem prvom sastanku pregovaračkih skupina zadovoljan je i premijer Tihomir Orešković, koji se nada pozitivnom ishodu pokrenutih pregovora. “To je kao brak, nije nikada 50-50, nekada trebamo razumijeti da sada u ovoj stituaciji trebamo stegnuti, ali nama jest cilj da možemo podignuti plaće i standard svim građanima Hrvatske“, rekao je premijer.

Na današnjem sastanku, potvrđeno nam je iz Vlade je dogovoren nastavak pregovora, a do sljedećeg sastanka 1. travnja sastavit će protokol po kojem će pregovarati.