Nazor prometa na moru: Prošlog tjedna sankcionirana 43 pomorska prekršaja

0
Foto: splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split u vremenu od 01. srpnja do danas sankcionirali su ukupno 43 pomorska prekršaja, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska.

Od ukupnog broja evidentiranih pomorskih prekršaja tijekom proteklog tjedna sankcionirano je šesnaest „glisiranja“ na području Visa, Hvara, Makarske i Splita, a od čega čak devet tijekom subote 06. srpnja 2024.godine. Počinitelji vrste pomorskog prekršaja sankcionirani su novčanim kaznama u visini od 400 €.

Nadalje, policijski službenici sankcionirali su prekršaje vezano uz neposjedovanje uvjerenja, prekrcaj putnika, ne posjedovanje policije osiguranja, iznajmljivanje brodice osobi bez dozvole i kada na brodu nije bilo drugog člana posade.

Pravilnikom o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Republike Hrvatske, te načinu i uvjetima obavljanja nadzora i upravljanja pomorskim prometnom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama normirano je da motorne brodice i brodice na mlazni pogon (skuteri, jet ski, brodica na zračnom jastuku i slično) mogu ploviti s hidrodinamičkim uzgonom, odnosno glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem nije zabranjeno glisirati.

Prilikom upravljana gliserima, skuterima i sličnim brodicama na mlazni pogon obavezno se pridržavajte propisa i pravila ponašanja na moru, posebno propisane udaljenosti od obale, kako bi na taj način izbjegli mogućnost da se dogodi nesreća i stradavanje osoba.

Policija apelira na sve sudionike pomorskog prometa da se pridržavaju zakona i pomorskih pravila kako bi zabilježili što manje negativnih događaja na moru.

Policijski službenici Pomorske policije Split tijekom ljeta samostalno i u suradnji s Lučkom kapetanijom, uz redovne poslove pomorske policije nastavit će nadzirati pomorski promet.