Nema zapreka gradnji Pelješkog mosta

0

Voditelj izrade Studije utjecaja na okoliš mosta kopno – Pelješac Stjepan Kralj  rekao je u Dubrovniku kako je u Studiji utjecaja na gradnju Pelješkog mosta glavni zaključak da je takav zahvat prihvatljiv za prostor i okoliš te kako nema utjecaja zbog kojih realizacija mosta ne bi bila moguća. Kralj je na javnom izlaganju te studije istaknuo kako utjecaja u prostor i okoliš ima, ali ne onih koji bi zaustavili gradnju. Kao glavne prepreke projektu je istaknuo da se most planira graditi u Malostonskom zaljevu, zaštićenom području zbog uzgoja školjaka, te kako je zbog toga posebna pozornost usmjerena prema tehnologiji i načinu izgradnje.

“Posvećena je posebna pažnja u smislu same tehnologije izrade mosta, njegove izvedbe i izgradnje da ta zagađenja budu minimalna. Zbog toga će se stupovi koji nose most izvoditi jedan po jedan, ne istovremeno jer bi u tom slučaju dolazilo do podizanja mulja na velikoj površini”, rekao je i dodao kako neće biti ni ispuštanja onečišćene vode s ceste u okoliš prije njezina pročišćavanja.

U sklopu te studije promatran je i utjecaj mosta na BiH, ponajprije kad je riječ o plovidbenom kanalu. Iako se primjedbe BiH tek očekuju, razmak između nosivih stupova je 285 metara, što je više nego što je traženo međunarodnim propisima. Most je dugačak 2404 metra, na njemu je predviđen po jedan vozni i jedan zaustavni trak u svakom smjeru, a moći će izdržati i potres od devet stupnjeva po Richteru. Na mostu je predviđena i zaštita od strujanja zraka kako se ne bi zatvarao promet bez obzira na smjer vjetra.