Neonacisti divljaju na ulicama Bruxellesa

0

Odavanja počasti žrtvama atentata u Bruxellesu omeli su nacionalistički prosvjednici koji su upali na trg pretvoren u mjesto sjećanja u Bruxellesu, gradu u kojem se antiterorističke operacije nastavljaju uz nove pretrese.

Specijalna policija je upotrijebila vodene topove kako bi rastjerala 300 prosvjednika odjevenih u crno koji su vikali: Mi smo huligani, Mi smo na svome.

Država, suučesnik IS-a, govorili su neki nacionalisti. Prosvjednici su bacali zapaljive projektile na policiju, dok su deseci ljudi dolazili na Trg burze, u središtu grada, odati počast žrtvama.

Policija je javila da je desetak nacionalističkih prosvjednika privedeno, a belgijski premijer Charles Michel je oštro osudio te incidente. Otkazan je “mimohod protiv straha“, koji je bio predviđen za nedjelju, jer vlasti drže da se policija prvenstveno mora baviti antiterističkom borbom a ne osiguravanjem skupova.

U nedjelju je u Bruxellesu i na sjeveru zemlje izvedeno 13 novih pretresa kuća, a za četiri osobe je određen kućni pritor, prema tužiteljstvu koje nije preciziralo jesu li te operacije povezane s najkrvavijim atentatima u zemlji od 1945. godine.

Istražitelji još uvijek pokušavaju utvrditi je li jedini osumnjičeni za izravnu vezu s džihadističkim napadima u utorak Fajsal Šefu čovjek s kapom koji je ostavio bombu u zračnoj luci Bruxelles-Zaventem a bio je s dvojicom bombaša-samoubojica Ibrahimom El-Bakrauijem i Najimom Laachraouijem.

U subotu je u Italiji na traženje belgijskog pravosuđa uhićen Džamal Edin Uali (40) koji pripada mreži falsifikatora dokumenata pariških i bruxelleskih džihadista.

U Belgiji je u odvojenoj istrazi optužen još jedan osumnjičeni, koji je planirao propali atentat u Francuskoj, objavilo je u nedjelju belgijsko tužiteljstvo. (Hina)