Nije prošao prijedlog preustroja splitske Gradske uprave

0
Foto: RD

Splitsko Gradsko vijeće u subotu nije prihvatilo prijedlog gradonačelnika Ivice Puljka o preustroju Gradske uprave kojim je sadašnjih 12 upravnih odjela trebalo smanjiti na osam, a Puljak je izražavajući žaljenje zbog toga rekao da su presudna bila dva suzdržana vijećnika SDP-a.

– Prijedlog o reorganizaciji Gradske uprave, nažalost nije prošao iako je ideja bila da Gradska uprava Split bude najefikasnija gradska uprava u Hrvatskoj, rekao je Puljak novinarima. Istaknuo je da su presudna bila dva vijećnika SDP-a koji su u glasovanju bili suzdržani pa bez njihova dva glasa nije postignuta natpolovična većina potrebna za prihvaćanje prijedloga.

Pri tomu je Puljak ocijenio da su dvojica SDP-ovih vijećnika jučerašnjim glasovanjem za prijedlog gradskog proračuna bili konstruktivni.

– Čim je otklonjena mogućnost prijevremenih izbora u Splitu, vijećnici SDP-a su se vratili starom modelu ponašanja i danas nisu podržali prijedlog o preustroju Gradske uprave, rekao je Puljak.

Vijećnici SDP-a od Puljka su u današnjoj raspravi tražili da njegov prijedlog o reorganizaciji Gradske uprave ide u tzv. drugo čitanje, ali Puljak to nije prihvatio.

Puljak je rekao kako nije želio odgađati glasovanje o njegovom prijedlogu preustroja Gradske uprave, kako su to predložili SDP-ovi vijećnici, jer su oni imali mjesec dana za postavljanje pitanja i iznošenje prijedloga, ali nisu to učinili. Po Puljkovu tumačenju, SDP nije imao primjedbi na njegov prijedlog, ali ga danas ipak nisu podržali.

– Oni podržavaju organizaciju Gradske uprave kakvu su napravili Kerum i HDZ, a nisu željeli moju, kojom bi splitska Gradska uprava postala najmodernija u Hrvatskoj, rekao je Puljak. Dodao je kako će se u 12 postojećih upravnih odjela, umjesto preustroja, sada obaviti sistematizacija.

– Mi se nećemo nikomu osvećivati, istaknuo je. Pri tomu je rekao da pročelnici u upravnim odjelima neće biti birani po političkom ključu nego isključivo po sposobnostima.

SDP-ov vijećnik Davor Matijević, objašnjavajući razloge zbog kojih su on i drugi SDP-ov vijećnik Goran Kotur bili suzdržani prilikom glasovanja o Puljkovu prijedlogu reorganizacije Gradske uprave, rekao je da je gradonačelnik predložio smanjenje upravnih odjela s 12 na osam, a SDP smatra da ih treba smanjiti na šest. Dodao je kako su od gradonačelnika tražili da se broj djelatnika s 4011 smanji na 350, te da se njegov prijedlog ostavi za “drugo čitanje” do sljedeće sjednice Gradskog vijeća.

– Gradonačelnik se složio s nama, ali nije dozvolio da raspravljamo o našim prijedlozima. On mora shvatiti da mi nismo njegovi žetončići, poručio je Matijević. Izrazio je žaljenje što se Puljak “i dalje bavi PR-om i marketinškim potezima.”

Vijećnik HDZ-a Vice Mihanović novinarima je rekao da je današnja rasprava na Gradskom vijeću o Puljkovu prijedlogu preustroja Gradske uprave je bila predstava.

– Licemjerno je što su pojedini vijećnici kritizirali Puljkov prijedlog, ali su ga ipak podržali prilikom glasovanja, Pri tomu posebice mislim na Most. Puljak je u kampanji najavljivao smanjivanje broj zaposlenih u Gradskoj upravi. Međutim, sad se broj zaposlenih povećava pošto je raspisan natječaj za uposlenje petero djelatnika u Odjelu za urbanizam, rekao je Mihanović.