Njemačka policija donirala hrvatskim policajcima bicikle i opremu vrijednu 70 tisuća eura

0

Njemačka interventna policija donirala je splitskim policajcima 4 bicikla koja će se koristiti u sklopu policijskih patrola u središtu grada.

Primopredaja se održala jutros na splitskoj rivi, a tom prilikom nam je zapovjednik Interventnih policija njemačkog saveznog ministarstva unutarnjih poslova , Wolfgang Loman rekao da je suradnja između policija dvije države postalo pravo partnerstvo i prijateljstvo:
Suradnja seže već puno godina unatrag. Ovo nije prva donacija hrvatskim policajcima, a drago nam je da smo se ovaj put odlučili za bicikle, jer kod nas je to vrlo važan projekt u sklopu kojeg su policijasci prilikom ophodnji bliži građanima. Naša suradnja će se svakako nastaviti.

Načelnik uprave Policije, Krunoslav Borovec otkrio nam je vrijednost donacije:
Ukupna vrijednost donirane opreme je preko 70 tisuća eura, jer donacija se odnosi na grad Split i grad Zadar. U donaciji su 8 bicikala, ali i 60 kompleta opreme za javni red i mir, znači zaštitna odijela za interventnu policiju.

Značajnija od donacije je dugogodišnja suradnja s njemačkom policijom, istaknuo je Borovec i dodao kako ona počinje 2000. godine kada smo krenuli u značajnije reforme policije. Tada smo imali  20 jedinica specijalne policije, a  njemačke kolege su pomogle u  ustroju iterventne policije.

I ovaj projekt Policija u zajednicama razvijen je u partnerstvu s njemačkim kolegama, kaže Borovec:
Imali smo nebrojeno puta u Njemačkoj se uvjeriti u modele i taktike rada, po njemačkom modelu smo formirali vijeća za prevenciju kriminaliteta u lokalnim zajednicama, ali velika je pomoć Njemačke i  kroz opremu potrebnu za policijski rad.

Iznos donirane opreme do danas prelazi nekoliko milijuna kuna.

Prošle godine u Splitu je započeo pilot projekt biciklističke ophodnje tijekom turističke sezone, a jedan od policijaca koji će voziti danas uručene bicikle  je aerodromski policajac Mario Grubišić Čabo , koji će ovo  ljeto Resnik zamijeniti za centar Splita:
Imam u nalogu određena područja koja moram obić, ali i ona koja obilazim po vlastitoj procjeni . Kad zadužim biciklu odem do Marjana, pa se spustim do Zapadne obale i rive. Građani se obraćaju, stranci posebno pitaju za smjer  ili neku lokaciju, puno smo dostupniji nego policajci u automobilima.

Donacija njemačke policije