Noć muzeja: “Muzeji su važni”

0
Foto: RD

U tijeku je 18. Noć muzeja, a tema je “Muzeji su važni!”. Nakon dvije pandemijske godine – sve se ponovno održava uživo – više od 450 programa u 180 muzejskih i srodnih ustanova diljem Hrvatske. Manifestaciju je otvorila u Etnografskom muzeju ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica  je izrazila zadovoljstvo što se život vratio normalnom održavanju kulturnih sadržaja pa više nema hibridnih događaja nego se mogu posjećivati muzeji i druge kulturne ustanove.

Iznimno važnim ocijenila je održavanje “Noći muzeja”, kao i svih onih koji to promiču.

Činjenica i da su neke druge djelatnosti krenule putem privlačenja publike na muzejski način najbolji su dokaz koliko su ovakve manifestacije važne i vrijedne, naglasila je.

Podsjetila je da je potres ugrozio brojne muzeje, posebno u središnjoj Hrvatskoj, ali i dodala da je otvorio neke nove mogućnosti.

Tako će, najavila je, iz ovoga nesretnog razdoblja izići s novim Hrvatskim povijesnim muzejom, s novom zgradom Muzeja naive te s obnovljenim i unaprijeđenim muzejskim zgradama te s brojnim muzejima u sustavu HAZU-a koji će biti obnovljeni.

Neka večeras u svim hrvatskim područjima, središnjim matičnim muzejskim ustanovama te zavičajnim muzejima, kao i malim zbirkama koje će se uključiti u program, bude ozračje uživanja u onome što su nam muzealci pripremili te u ljepoti sudjelovanja u životu kulture, dodala je ministrica te pozvala sve one koji mogu da večeras, ali i ne samo večeras, posjete muzeje.

Splićani su pokazali veliki interes za manifestaciju Noć muzeja. Građani su mogli posjetiti Arheološki muzej, Školu likovnih umjetnosti, Muzej grada Splita, Prirodoslovni muzej i zoološki vrt, Riznicu splitske katedrale, Sveučilišnu galeriju te Zvjezdano selo Mosor.