Noćas dodjela Oscara, utrku s 11 nominacija predvodi film “Joker”

0

Najprestižnija nagrada filmske umjetnosti – Oscar, dodijelit će noćas, a utrku za zlatni kipić s 11 nominacija predvodi film Todda Phillipsa “Joker”, smješten u svijet stripovskog junaka Batmana.

Sedamnaest filmova dobilo više od jedne nominacije, a u kategoriji najboljega natječe se devet naslova. Predvodi ih dramski triler “Joker” Todda Phillipsa s ukupno 11 nominacija. Film je nominiran i za glavnu mušku ulogu (Joaquin Phoenix), režiju, adaptirani scenarij, fotografiju, kostimografiju, šminku, originalnu glazbu, montažu, zvuk i montažu zvuka.

S deset nominacija slijedi ratna drama Sama Mendesa “1917”, po mišljenju kritičara jedan od favorita za titulu najboljeg filma, ali i režiju, iako se film pojavio relativno kasno u sezoni nagrada. Film je, uz ostalo, dobio nominacije i za najbolji originalni scenarij, fotografiju i vizualne efekte, a kritičari ga hvale zbog odvažnog načina snimanja zbog kojeg se čini da je film snimljen u jednom neprekinutom kadru.

Isto toliko nominacija ima i mafijaška drama Martina Scorsesea “Irac / The Irishman”, koju je nekoliko filmskih studija “zaobišlo” zbog velikog budžeta, dugog trajanja, ali i oslanjanja na digitalnu tehnologiju pomlađivanja starijih glumaca. Film je Scorseseu donio još jednu nominaciju za režiju te nominacije za sporedne uloge oskarovcima Joeu Pesciju i Alu Pacinu.

Dramska komedija “Bilo jednom… u Hollywoodu” kultnog redatelja Quentina Tarantina također ima 10 nominacija, među kojima su i ona za režiju, glavnu ulogu (Leonardo DiCaprio) te sporednu ulogu (Brad Pitt).

Sa šest nominacija tu su i romantična drama smještena u 19. stoljeće “Male žene” (Greta Gerwig), obiteljska drama “Priča o braku / Marriage Story” (Noah Baumbach), satirična komedija “Jojo Rabbit” glumca i redatelja Taike Waititija, koji je u filmu utjelovio Hitlera kao smiješnog imaginarnog prijatelja usamljenog dječaka, dok je biografska drama “Izazivač: Le Mans ’66.” (James Mangold) dobila četiri nominacije.

Južnokorejska drama/triler “Parazit” (Bong Joon Ho) također ima šest nominacija, među kojima je i ona za režiju. Jedan je od favorita za najbolji film te glavni favorit za međunarodni film, a osvoji li obje nagrade, poći će mu za rukom ono što je prošle godine izmaklo “Romi” – da postane prvi film u povijesti s dvije nagrade za najbolji film.