Noćni marš ZA prava žena

0
Foto: pixabay.com

Splitske aktivistkinje i aktivisti u suradnji s udrugom Domine, treću godinu organiziraju ”Noćni marš ZA prava žena” povodom Dana žena.
Prošle godine smo se podsjetile na kontinuitet ženske borbe u Splitu i proslavile 100 godina od osnivanje prve ženske organizacije u Splitu. Ove godine napominjemo da, iako smo se za mnoga prava izborile, još uvijek postoje ona za koja se trebamo nastaviti boriti. Kad kažu da smo ravnopravne i da je sve regulirano zakonom, to ne znači da su ženska prava prepoznata i priznata. Nakon više od 100 godina žene još uvijek nisu dovoljno vidljive u povijesti ni u javnom prostoru, nema nas dovoljno u politici i nismo jednako plaćene, poručuju iz udruge Domine.

Zabrinjavajući broj žena svake godine strada kao žrtve brutalnog muškog nasilja. Previše mladih žena i muškaraca misli da je pobačaj u Hrvatskoj zabranjen, a žene koje se odlučuju na pobačaj, žrtve su pošasti kolektivnog odbijanja vršenja medicinske skrbi.

Dan žena je prilika da se izađe na ulice i iskaže otpor prema sustavu koji ne uvažava žene na način da im ne omogućava ravnopravnost u svim segmentima privatnog i društvenog života. Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da nam se u toj borbi pridruže. Marš će se održati na Dan žena, 8. ožujka. Okupljanje započinje u 17 sati ispred HNK, dok će sam marš s istog mjesta krenuti u 18 sati.