Noćni marš Za prava žena

0
Foto: Radio Dalmacija

U Splitu će se poslijepodne održati Noćni marš Za prava žena s početkom u 18:00 sati na Pjaci. Marš se organizira u povodu 8. ožujka i svjetskog Dana žena te 100 godina od prvog organiziranja žena Splita.

Nastavlja se Bosanskom ulicom,Tomislavovom i Marmontovom ulicom, Rivom, Hrvojevom, do Peristila gdje je predviđeno završno događanje. Žene Splita prvi puta su se organizirale u Narodnu žensku zadrugu 1918. godine.Nije to bio prvi put da se žene organiziraju i osvajaju javni prostor, ali je značajan događaj u kontinuitetu ženske borbe za jednaka prava i uvažavanje uloge i doprinosa žena u društvu i u Splitu. I zato je ovogodišnji marš posvećen tim ženama, ali i ženama današnjeg Splita, Hrvatske i Svijeta, koje 8. ožujka izlaze na ulicu i podsjećaj da su svoju slobodu izborile u dugotrajnoj borbi koja još traje, stoji u pozivu Udruge Domine, koja organizira Marša. ‘Danas je više nego ikada prije potrebno da izađemo u javni prostor jer su pritisci koji se rade da bi privatna sfera bila sfera koja pripada ženama, a da bi nam bilo onemogućeno da sudjelujemo ravnopravno u ostalim javnim sferama života. Danas je još više dobila na značenju parola Ulice ženama i Računajte na otpor’, rekla nam je Mirjana Kučer iz Domina.

‘Neplaćeni i potplaćeni rad, nasilje koje postaje sve brutalnije, direktni napadi na ženu kao slobodno biće koje ima jednaka prava kao i muškarci da slobodno odlučuje o svojim izborima i svom životu, podzastupljenost u tijelima političkog i ekonomskog odlučivanja, oglušivanje i nesposobnost vlasti da prepozna, poštuje i osigura zaštitu prava žena, razlozi su da budemo na ulici na Dan žena’, kaže Kučer.

Svi ste pozvani na Noćni marš za žene u Splitu.