Nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i na stajalištima

0
Foto: pixabay.com

Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Civilne zaštite Krunoslav Capak najavio je u utorak da će nošenje maski biti uvedeno za sve zatvorene prostore, kao i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt, poput stajališta za tramvaje i autobuse.

“Nošenje maski je sasvim sigurno korisno i bit će uvedeno posebno za zatvorene prostore, a i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt (stajalište autobusa ili tramvaja) u formi preporuke”, rekao je Capak novinarima nakon konferencije za novinare u povodu obilježavanja Dana ružičaste vrpce.

Predstavnici Nacionalnog stožera razgovarali su s ugostiteljima o nošenju maski u restoranima, kafićima i sl. pri čemu, kaže Capak, oni nemaju ništa protiv. Naravno, to se ne bi odnosilo za vrijeme konzumacije jela i pića već prilikom dolaska ili odlaska, odlaska na toalet, pušenje i sl.

Capak je rekao da se o novim pravilima za nošenje maski u zatvorenim prostorima razgovara u sklopu priprema za hladni dio godine i dolazak drugih respiratornih infekcija. Stoga će o tome nastaviti kontakte s Hrvatskom biskupskom konferencijom, ugostiteljima i sl.

Vezano uz moguće kazne, Capak kaže da su ugostitelji bili za pojačanje kontrola Državnog inspektorata inače će stradati oni koji se drže mjera, a ne oni koji ih se ne drže.

Također je ustvrdio kako su napisi na nekim portalima i u dnevnim listovima o prijetnji smrću koju je dobio “notorna laž”. “Primio sam prijetnju smrću, ali prije mjesec dana, tada sam to prijavio policiji koja o tome provodi istragu. O tome ne mogu govoriti”, kazao je Capak.

Što se tiče nadolazeće sezone skijanja, smatra da samo skijanje nije rizično ali jest putovanje, boravak u hotelu, kafićima, noćnim klubovima ili vožnja u gondolama koje primaju oko 50 ljudi i sl. “Neke stvari koje su rizične mi epidemiolozi ne preporučamo”, rekao je.