Novi Zeland bira novu zastavu

0
Foto: sigmalive.com

Novozelanđani su u petak počeli primati glasačke listiće u prvoj fazi dvokružnog poštanskog referenduma na kojemu će odlučiti treba li zamijeniti postojeću nacionalnu zastavu.

Od birača se traži da izaberu jedan od pet ponuđenih izgleda nove zastave, a najpopularnija će se nova zastava na konačnom glasovanju u ožujku sljedeće godine suprotstaviti aktualnoj novozelandskoj zastavi koja ima britansku zastavu u lijevom kutu na tamno plavoj podlozi te četiri zvijezde koje simboliziraju Južni križ, konstelaciju zvijezda vidljivu samo s Južne polutke. Stara zastava je prvi put bila upotrebljena 1869., a službeno je prihvaćena 1902. godine.

Popis prijedloga za novu zastavu povećan je s četiri na pet pošto su usvojene kritike da su alternative, inspirirane nacionalnim simbolom paprati, preslične. Glasovanje u prvom krugu završava se 11. prosinca. Zamjenik premijera Bill English pozvao je Novozelanđane da se odazovu referendumu. “To je prilika koja se pruža jednom u životu. Malo je zemalja u povijesti pitalo svoje građane što misle o izgledu nacionalne zastave”, rekao je. Izborno povjerenstvo najavilo je da će pobjednika prvog kruga glasovanja objaviti 15. prosinca. (Hina)