Matea Kolovrat svjetska prvakinja

0

Nakon Petre Goleš u kategoriji do 49 kg, zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu u taekwandou za gluhe, koje se održava u Biskeku u Kirgistanu, osvojila je i Matea Kolovrat u kategoriji do 67 kg.

Matea Kolovrat je svjetska prvakinja u taekwondou za gluhe. Nova velika priča za splitski taekwondo klub Marjan tako stiže i posljednjeg dana svjetskog prvenstva koje se održava u Biskeku u Kirgistanu gdje su dvije sportašice istog kluba donijele dvije zlatne medalje za Hrvatsku.

Prvenstvo je otvorila Petra Goleš naslovom svjetske prvakinje u kategoriji do 49 kilograma, a zatvorila ga je Matea Kolovrat u kategoriji do 67 kilograma. Kolovrat je na natjecanje stigla kao aktualna olimpijska pobjednica i aktualna svjetska i europska prvakinja, a obranom naslova najbolje na svijetu upisala je i četvrto zlato otkad je 2018. godine stigla u taekwondo klub Marjan.

Priča je ovo koja je više od sporta, priča o dvije gluhe sportašice i njihovoj vezi sa taekwondo klubom Marjan u kojem imaju svu potporu i podršku, od sparing partnera, trenera, infrastrukture, fizioterapeuta, kondicijskog trenera, doktora, nutricionista, ali imaju i smisao i cilj u životu jer su tu potpuno ravnopravni čujućim sportašima i sportašicama poput olimpijskih pobjednica i svjetskih prvakinja kao što su Matea Jelić ili Lena Stojković i Toni Kanaet.

A upravo to je najveća pobjeda sporta kad ljudi s određenim hendikepom mogu pronaći ostvarenja svojih snova potpuno ravnopravno i kad određene marginalizirane skupine prestanu živjeti na marginama ovog društva. To je najveća pobjeda i trenera Veljka Laure Šiše i kompletnog tima u gradu pod Marjanom jer su od takvih roditelja prepoznati i priznati kao najbolje za svoje dijete.

Matea Kolovrat je izvrsna i u taekwondou za čujuće te se na putu do naslova svjetske prvakinje gluhih prošetala. U prvom je kolu kao nositeljica bila slobodna, u drugom je s 12:3 i 13:0 po rundama deklasirala reprezentativku Koreje Lee Dasom, da bi u polufinalu preskočila i Ukrajinku Mariju Levanovych. U finalu je za kraj pala i Grkinja s novih 2:0 u rundama za obranu naslova svjetske prvakinje i Hrvatsku zastavu na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja.