O Schengenu i migrantima Slovenija će odlučivati na proljeće

0
Foto: arhiva

Bitne odluke o novoj europskoj imigracijskoj politici i o reformi schengenskih pravila, koja su se u sadašnjoj izbjegličkoj krizi pokazala nedjelotvornima, Europska unija mogla bi donijeti u ožujku iduće godine.

Procjenjuje to slovenski tisak koji se poziva na neslužbene informacije. O istoj će temi biti govora na sastanku Vijeća EU-a idućeg tjedna. Slovenski premijer Miro Cerar će tom prilikom zastupati stajalište da se nove europske kvote za članice EU-a za prijem sirijskih izbjeglica koji su sada u Turskoj ne mogu određivati sve dok Njemačka ne kaže “stop” dosadašnjoj poliitici otvorenih vrata za migrante i dok se ne uspostavi učinkovita kontrola grčko-turske granice, piše ljubljansko “Delo“.
Prema anonimnim ocjenama, nova europska politika mogla bi biti jasna u ožujku iduće godine, do kada će se izbjeglički val prema Europi nastaviti. Na nju će bitno utjecati Njemačka, koja je primila najviše izbjeglica, iako će u to vrijeme EU-om predsjedavati Nizozemska, koja je prva iznijela ideju stvaranja “mini-Schengena” unutar sadašnjeg schengenskog područja, kako bi se izbjeglički problem mogao bolje kontrolirati.