Obilježava se Dan bez poginulih u prometu

0

Petu godinu za redom, na današnji dan, 21. rujna, obilježava se Dan bez poginulih u prometu.

Kao najveći upravitelj autocesta u Republici Hrvatskoj, Hrvatske autoceste podupiru akciju senzibiliziranja javnosti za ovaj široki društveni problem. Težimo ka tome da autoceste kojima upravljamo budu pojam najsigurnijih i najkvalitetnijih prometnica u Europi. Na žalost, prometne nesreće su vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi, a nedavno je na to ukazao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Najčešći uzroci prometnih nesreća su brzina, umor, vožnja pod utjecajem alkohola te unatrag nekoliko godina „distrakcija“, odnosno skretanje pažnje s vožnje, uglavnom zbog korištenja mobitela.

Želja nam je da svi sudionici u prometu razmisle o rizicima; o tome kako njihovi postupci utječu na druge sudionike u prometu te da razmisle o načinima smanjivanja rizika i povećanja sigurnosti.

Direktor Hrvatskih autocesta dr.sc. Boris Huzjan ima jasnu viziju: Sigurnost korisnika i svih sudionika u prometu na autocestama nema alternativu. S obzirom da je mreža autocesta najvećim dijelom izgrađena, ključno je ulaganje u njeno održavanje i implementaciju novih prometnih rješenja. Značajniji projekt koji je u tijeku je rekonstrukcija sustava video nadzora i video detekcije incidentnih situacija. HAC je u razdoblju od 2018. godine do sada investirao 973 milijuna kuna u izvanredno održavanje infrastrukture i projekte iz područja upravljanja prometom i sigurnosti.

Hrvatske autoceste nastavit će ulaganja u projekte koji će doprinijeti smanjenju poginulih i teško ozlijeđenih na našim cestama.