Obilježen Dan Splitsko – dalmatinske županije

0
Foto: Radio Dalmacija

Županije su snažan motor razvoja Hrvatske – istaknuo je izaslanik hrvatske predsjednice, Andro Krstulović Opara na svečanoj sjednici skupštine kojom je obilježen je dan Splitsko-dalmatinske županije.

Tim danom se slavi formiranje prvog saziva prostorno najveće hrvatske županije 14. travnja 1993. godine, a kao i svake godine nakon pozdravnih govora i osvrtanja na ono što je postignuto, uručuju se godišnje nagrade županije: skupne, pojedinačne i nagrade za životno djelo.

Ove godine je Marija Jović, majka hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića poginulog na Uskrs 1991. u Domovinskom ratu, posmrtno jedna od dobitnica nagrade Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo.
Majka hrabrost simbol je svih majki koje su izgubile svoju djecu u Domovinskom ratu, pa je ovo priznanje Mariji Jović ujedno i priznanje svim našim hrvatskim majkama koje su svoje trpljenje utkale u slobodu domovine– stoji u obrazloženju nagrade, koju je preuzeo njen sin Tomislav Jović:
Od srca im veliko fala na nagradi koju je moja pokojna majka zaslužila. S ovom nagradom sjećamo se hrvatskih branitelja koji su položili svoj život za obranu naše Hrvatske za koju svi se moramo dalje boriti i raditi.

Nagradu za životno djelo dobili su i profesor dr. Mate Matas za značajan doprinos proučavanju zagorskog dijela županije, te crkveni povjesničar monsinjor Mile Vidović, koji se zahvalio u ime svih laureata:
Svakako je svakome čovjeku priznanje, nagrada draga. Tako vjerujem i svima nama koji smo je primili, a ne samo da nam je drago, već nagrada obvezuje da nastavimo sa svojim radom koliko možemo, koliko nam godine i zdravlja dopušta. To je najbolja zahvala ako još nešto doprinesemo našoj zajednici i domovini.

Pet je dobitnika osobnih nagrada: Lucija i Ana Zaninović za vrhunske sportske rezultate i doprinos promicanju borilačkog sporta, Ivan Grljušić za izniman doprinos književnom i kulturnom životu županije , časna sestra Darija Ivka Bota za doprinos društvenoj zajednici kroz rad s mladima , te Ivan Ugrin za osobito istaknut doprinos novinarstvu.
Smatram da je to na jedan način, u karijeri koju sam do sada imao kao novinar,  poticaj i za daljnji rad i trud oko onoga što je bitno u novinarstvu, a to je da istina na kraju pobijedi.

Dodijeljeno je i 5 skupnih nagrada, laureati su Udruga veterana i prijatelja 141. hrvatske brigade Split, splitski Plivački klub “Cipal”, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Osmijeh” iz Vrgorca, Sinjsko pučko Kazalište, te Udruga zavičajne baštine ” Slivno” iz Slivna.

Župan Zlatko Ževrnja u svom govoru odgovorio je na neargumentirane napade na županije, za koje neki tvrde kako su prevelik i preskup aparat. Istaknuo je kako su one važne u svakodnevnom životu:
Brojne su aktivnosti, programi i projekti koje provodi svaka županija.Taj veliki posao ionako mora netko odrađivati, bilo  to službenici u županijama ili neki novi  u  mega općinama. Držimo da je ovaj model uglavnom pogođen za Hrvatsku, županije su i naša povijesna stečevina, one govore o našoj državnosti i nacionalnosti, a iza stvaranja mega regija vidimo latentnu opasnost od dezintegracije Hrvatske.

Naveo je samo primjer 111 osnovnih i srednjih škola kojima je Županija vlasnik i osnivač, 1600 kilometara cesta kojima upravljaju, a da županija godišnje ne izdvaja 9 milijuna kuna ne bismo imali nadstandard u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Predsjednik skupštine Petroslav Sapunar apelirao je na resorna ministarstva da pojednostave natječajnu proceduru, jer za izalazak iz krize moramo iskoristiti svaku financijsku priliku iz EU.

Pored brojnih uzvanika , na ovogodišnju svečanu sjednicu stigli su i izaslanik predsjednika Sabora, Petar Škorić, te ministrica socijalne politike i mladih, Bernardica Juretić kao izaslanica Vlade.