Obilježena 32. godišnjica pogibije policijskih službenika u Hrvacama i Maljkovu

0
Foto: splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr

U Sinju i Hrvacama danas, 18. rujna 2023. godine, obilježena je 32. godišnjica pogibije devet policijskih službenika i redarstvenika koji su poginuli braneći domovinu.

Zajedno s članovima obitelji poginulih kolega, danas su bili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, kao izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića, Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske zajedno s načelnicom i načelnicima sektora u policijskoj upravi, brigadir Ivan Jenjić, načelnik stožera motorizirtane brigade HV, Igor Vidalina, izaslanik ministra branitelja i voditelj Veteranskog centra u Sinju, Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Miro Bulj, gradonačelnik Sinja, Ivan Bugarin, gradonačelnik Trilja, Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike, Dinko Bošnjak, načelnik Hrvaca, Dušan Đula, načelnik općine Otok i načelnik općine Dicmo Petar Maretić.

Također, na obilježavanju bili su zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Ante Vugdelija, načelnik PP Sinj Mislav Filipović Grčić, načelnik PGP Imotski Tihomir Nenadić i načelnik PGP Trilj Ljubo Zečić, te svi dosadašnji zapovjednici i načelnici Policijske postaje Sinj od 1991. godine.

Kao i svake godine uz nas su bili i predstvanici i člnovi braniteljskih udruga, Josip Slačanin, predsjednik udruge specijalne policije, članovi Udruge prvi hrvatski redarstvenik, Udruge specijalne policije BATT, Udruge policijskih službenika u Domovinskom ratu Imotski, Udruge Tigrovi 90/91 SDŽ Imotski i Udruge policije Sinja i Cetinske krajine Domovinskog rata, čiji članovi su i inicirali postavljanje spomen ploče na Policijsku postaju Sinj. Uz policijske kapelane don Marka Trogrlića i don Hrvoja Relju sudjelovao je i fra Marinko Vukman, gvardijan svetišta Gospe Sinjske.

Obilježavanje je otpočelo otkrivanjem spomen ploče koja je postavljena na Policijskoj postaji Sinj, u čast poginulih policajaca Policijske postaje Sinj Ivana Kambera, Dušana Cvrlje, Mira Milanovića i Ante Radana.

Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine, od 16. do 23. rujna 1991. godine, poginuli na području Hrvaca i Maljkova braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku.

Nakon svečane mise, na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i upaljene su svijeće za naše poginule kolege. Cvijeće i upaljene svijeće na spomenik su stavili članovi obitelji, izaslanstvo Ministartva unutarnjih poslova koje je predvodio glavni ravnatelj policije Nikola Milina uz načelnika Slobodana Marednić, zapovjednika JSIP i načelnike postaja, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja, Vrlike i Trilja, općina Hrvace, Otok i Dicmo i veliki broj članova braniteljskih udruga.

Također, vijenci su položeni i na spomenik u Maljkovu i na spomen pločama koje su postavljene na mjestima stradavanja poginulih kolega. Uz molitvu i svijeće razmišljali smo o našim poginulim kolegama i svim poginulim hrvatskim braniteljima čija imena su zlatnim slovima uklesana u povijest Lijepe naše.

Obilježavanje su pjesnom uveličali članovi policijske klape „Sveti Mihovil“ koji redovito sudjeluju na obilježavanjima MUP-a i PU splitsko-dalmatinske, kojima čuvamo sjećanja na naše poginule kolege.