Obiteljski liječnici dobili nove upute o cijepljenju

0
Foto: RD

Liječnici obiteljske medicine dobili su dopis Ministarstva zdravstva s uputama o novoj organizaciji i rasporedu rada kada je riječ o cijepljenju pacijenata protiv covida.

Od liječnika se traži da u roku od 15 dana kontaktiraju sve pacijente starije od 65 godina i pozovu ih na cijepljenje, a ako ne uspiju to učiniti putem telefona, imat će rok od 30 dana da s patronažnom sestrom obiđu pacijente u domovima i, ako pacijenti na to pristanu, cijepe ih.

Ministarstvo u dopisu posebno  ističe da se odbijanje cijepljenja pacijentu mora upisati u zdravstveni karton.

Obiteljski liječnici poručili su da im je dosta da se sve svaljuje na njih nakon jučerašnje odluke Beroševog ministarstva da su obvezni u roku od 15 dana pozvati sve pacijente u dobi iznad 65 godina koji nisu cijepljeni da se dođu cijepiti.

Obiteljski liječnici poručuju da taj posao rade otkako je u Hrvatskoj dostupno cjepivo. Smatraju da novi nalog nema svrhe, a uz to im se, kazali su nam, nova obaveza nameće dok su pretrpani poslom jer im je došlo i cjepivo za gripu, kojim sad procjepljuju pacijente.

Zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore, dr. Vikica Krolo,  izjavila je za RD  da je to neprovediva odluka:

-“Dosad smo dali sve od sebe i stalno pozivali na cijepljenje, cijepili su se svi koji su to htjeli a one koji se nisu cijepili uzaludno je pozivati na cijepljenje jer oni na žalost misle da će njih covid mimoići. Mi liječnici obiteljske medicine smo najopterećeniji i sve svoje obveze ispunjavamo preko sto posto. Stoga pozivam građane da nas oslobode pozivanja te da nam olakšaju posao i sami se dobrovoljno prijave za cijepljene protiv covida. Mi svaki dan od 8 do 15 sati dežuramo u Spaladium Areni.”-rekla nam je dr. Krolo.