Obljetnica obnove Hajduka

0

U povodu 75 godina obnove Hajduk na otoku Visu, danas će se u tom gradu održati prigodna svečanost.

U atriju gradske uprave će se tom prigodom otkriti spomen ploča i otvoriti izložba posvećena Višaninu dr. Šimi Poduji, jednom od ključnih osoba obnove Hajduka.

Baš na svetoga Duju, zaštitnika Splita tog 7. svibnja 1944. godinena Visu je održana obnoviteljska skupština Hrvatskog športskog društva Hajduk.

‘Ne boj se, Splite naš, nećemo te osramotiti, već ćemo se ponovno vratiti natrag, ponosni da smo i sa svoje strane doprinjeli sve, što je bilo u našoj moći za tvoju slobodu, slobodu hrvatskog naroda i svih naroda Jugoslavije’, stajalo je u pozdravu svom gradu Hajduka nakon obnoviteljske skupštine u Visu.
Taj pozdrav je u obliku letaka poslije ilegalno distrubiran gradom. Nakon što je talijanska vojska ušla u Split u travnju 1941. godine u Hajduku nisu prihvatili da se klub preimenuje u AC Spalato i da pod tim imenom nastupa u prvoj talijanskoj ligi, ni uz ponuđenu izgradnju novog igrališta. Uprava kluba na sastanku s igračima u srpnju iste godine klub je raspustila.
Ttalijanske vlasti su u srpnju nezakonitim proglasile sve nefašističke klubove u gradu. Odluka o obnovi Hajduka donesena je 9. travnja 1944. na Vrdovu, u štabu 20. dalmatinske divizije. Dr. Šime Poduje okupio je potom 14 igrača i uz pomoć pristaša i simpatizera prebacili su se na slobodni Vis gdje su se priključili nogometašima splitskih i dalmatinskih klubova koji su već bili na oslobođenom području.