Od početka godine gorivo za ribare oslobođeno trošarina

0
Foto: www.sibenik.in

Napokon su izjednačeni ribari koji koriste “plavi” dizel i oni koji koriste bezolovni motorni benzin za namjene u ribarstvu. Nakon niza godina gorivo koje koriste ribari u svome radu početkom 2016. oslobođeno je trošarina.

Ministarstvo financija početkom siječnja objavilo je Pravilnik o primjeni Zakona o trošarinama ikoji, zmeđu ostalog, propisuje način povrata plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za pogon ribarskih plovila za namjene u ribolovu.

To smo dosta dugo tražili da se izjednače oni koji koriste bezolovni motorni benzin s onima koji koriste bezolovni motorni benzin. Objavljen je Pravilnik 5.siječnja u Narodnim novinama broj 2.Tamo ima sve što treba , oni se moraju zahtjevom javiti u registar korisnika i u našim područnim jedinicama će dobiti riješenje o kvoti.

A godišnju kvota potrošnje određuje Ministarstvo poljoprivrede temeljem podataka iz Očevidnika o gospodarskom ribolovu na moru, Izvješća o ulovu i Registra ribarske flote, pojasnio nam je pomoćnik ministra poljoprivrede, Ante Mišura.

Ribari, da bi bili upisani u registar korisnika prava na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin koji se koristi u ribolovu, moraju podnijeti zahtjev carinskom uredu nadležnom prema sjedištu njihove tvrtke ili obrta , odnosno prebivalištu . Ne smiju imati neplaćenih dospjelih obaveza, a potrebno  je dostaviti i dokumentaciju koja je navedena u Pravilniku, a zahtjev se podnosi odvojeno za svaki kvartal u godini.

Uvjet je i da imaju važeću povlasticu za gospodarski ribolov , rekao nam je Mišura, a ribare je pozvao da iskoriste ovu mogućnost:
Pozivam sve da se jave u naše područne jedinice gdje će im biti izdano rješenje o dodjeli  kvote i tada će se javiti u registar i dostavljati sve potrebno kako piše u Pravilniku  i dobivat natrag povrat trošarine. Aktivnih ribara ima 600-anjak ,koliko će njih se javit ovisi o potrošnji, no očekujemo znaćajan broj da će se javit.

Pravilnik ,čija primjena će donijeti veću konkurentnost domaćeg ribarskog sektora, stupa na snagu sutra,13.siječnja.