Od ponedjeljka nema nastave u školama i na fakultetima dva tjedna, isto vrijedi i za vrtiće

0
Foto: pixabay.com

Od ponedjeljka zbog koronavirusa u Hrvatskoj nema nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima, a obustava traje dva tjedna, objavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i ministrima u vezi situacije s koronavirusom.

Kazao je da će se primijeniti model po kojemu će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu pratiti putem posebnih emisija na HRT-u i Sportskoj televiziji, a za više razrede organizirat će se nastava online.

Nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a ako je potrebno, mogu doći i djeca o kojoj nema tko brinuti, ali nastava se obustavlja na dva tjedna. Isti režim je i za fakultete i za vrtiće, ali za vrtiće konačnu odluku moraju donijeti jedinice lokalne i područje samouprave, jer su u u njihovoj nadležnosti.

Ministrica Blaženka Divjak sutra će imati virtualnu učinicu sa svim ravnateljima svih škola u Hrvatskoj, te ćemo materijale proslijediti svim školama. Nastavnici od ponedjeljka i dalje dolaze u školu. Djeca koja u početku neće imati mogućnost da o njima netko može brinuti, također mogu doći u školu, no nastava kao takva kakva je sada normalna, na dva će tjedna biti zaustavljena, da imamo što manje rizika od zaraze, rekao je Plenković.

Odgovornost svakog građanina je također bitan element koji će utjecati na brzinu širenja epidemije. S te strane pozivam sve na odgovornost i na pažljvo slušanje uputa naših zdravstvenih djelatnika i epidemiologa. Stožer će nastaviti sa svim svojim aktivnostima kao i dosad, s dva puta dnevno brifinzima za javnost, u devet ujutro i u 16 sati poslijepodne, a mi ćemo se na političkoj razini sastajati jednom dnevno kako bismo poduzeli sve mjere, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je dinamika širenja virusa u Hrvatskoj bitno sporija nego drugdje, jer su se mjere počele poduzimati prije skoro dva mjeseca.

Premijer je dodao i da ministar financija Zdravko Marić danas ima sastanak s predstavnicima gospodarstva, osobito s predstavnicima maloprodajnih lanaca i dobavljača, koji su zaduženi za opskrbu hranom i drugim namirnicama, kako bi se građanima uputila poruka da nema razloga za paniku, nema razloga za masovne odlaske u šoping i pribavljanje zaliha u mjerama koje su disproporcionalne.

Apeliramo na sugrađane starije dobi, iznad 70 godina, oni su najrizičnija skpina, da budu posebno oprezni, da se što manje izlažu, da vode disciplinirani način života, kako bismo limitirali posljedice ove epidemije u Hrvatskoj i globalne pandemije, rekao je Plenković.

Ministar Marić je istaknuo da se kontinuirano vodi dijalog s dobavljačima i trgovačkim lancima i da rade sinergijski kako bi se isporučila usluga. Ako je neka polica ispražnjena, ne dovodimo u pitanje mogućnost opskrbe. Ljudi rade sve što je u njihovoj moći i učinit ćemo sve da se lanac opskrbe osigura, rekao je Marić.