Od danas u KBC-u Split samo hladni pogon

0
Foto: RD

Od četvrtka, 04. studenoga u KBC-u Split obavljat će se amo hladni pogon, kazao je na press konferenciji predsjednik Stručnog vijeća bolnice dr. Ante Punda.

Imali smo hitnu sjednicu sazvanu za jutro, morali smo donijeti takvu odluku. Nadam se da ta odluka neće dugo trajati. Ukidaju se elektivni zahvati na kirurgiji, ambulantni bolesnici bit će primljeni, onkološki će biti izbrinuti. Ne znamo koliko će novi način rada trajati. Ne ovisi to samo o nama, mi ćemo se truditi da svima pružimo adekvatnu skrb, da nitko ne bude ugrožen. Novi režim kreće od sutra. Problem je što ima duplo više ljudi na respiratoru, što ima duplo više hospitaliziranih, kazao je dr. Punda.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović sazvao je konferenciju za novinare zbog teškog stanja u bolnici.

Broj bolesnika s COVID-om u KBC-u Split se povećava. Danas ih je 134, a među njima je 38 na respiratoru. Od toga je 32 pozitivno na COVID, a šestero je negativno na COVID, ali još uvijek boluju od upale pluća izazvane COVID-om. Nikada nismo imali toliko puno teških bolesnika. U prosincu prošle godine imali smo najviše 209 bolesnika, ali među njima je bilo puno asimptomatskih i s blagim oblikom bolesti. Svi danas hospitalizirani primaju kisik ili su na respiratoru, rekao je Meštrović.

Broj bolesnika s COVID-om kao i broj bolesnika na respiratoru se u 10 dana udvostručio. Možemo samo očekivati daljnje ubrzano povećanje broja bolesnika s COVID-om, a osobito onih koji će morati biti liječeni na respiratoru. Zbog toga smo jučer imali sastanak našeg tima za COVID i donijeli smo odluku da o toj situaciji raspravimo danas na stručnom vijeću jer za liječenje bolesnika s COVID-om treba velik broj osoblja, to su većinom anesteziolozi, intenzivisti i medicinske sestre koje mogu liječiti bolesnike na respiratoru. Naravno da je nemoguće u tim uvjetima održati puni redovni rad bolnice. Jutros je bio sastanak Vijeća i tu je predsjednik koji će izložiti odluku, rekao je Meštrović.

Potvrdio je da su na intenzivnoj jedinici dvije COVID pozitivne trudnice.

Od svih hospitaliziranih, imamo 14 posto cijepljenih. Od ovih na respiratoru je 12 posto cijepljenih i mislim da je to jasan podatak o nužnosti cijepljenja svih naših sugrađana, rekao je.

Meštrović je rekao da je u ovom trenutku popunjeno 70 posto kapaciteta pripremljenih za bolesnike s COVID-om. Imamo dovoljan broj kreveta, možemo ih imati i više nego sad. Imamo respiratora i možemo ih nabaviti, ali problem je osoblje. Još jednom upućujem sugrađane da se cijepe jer ovu bitku s COVID-om možemo dobiti jedino ako očuvamo rad KBC-a Split, poručio je.