Odabran izvođač: Lavčević će izvoditi radove na cjelokupnom uređenju Žnjana

0
Foto: PR

Osim građevinskih dozvola za 1. i 2. fazu radova, izdana je i ona za 4. fazu, a uskoro se očekuje i odabir nadzora te izdavanje preostale dvije građevinske dozvole za 3. i 5. fazu nakon čega se može početi s radovima.

Nakon što je početkom listopada zaključena javna nabava za izvođača radova na uređenju Žnjanskog platoa te detaljne evaluacije, kao ekonomski najpovoljnija od tri zaprimljene ponude, izabrana je ona Lavčević d.d. i Lavčević-inženjering d.o.o. u iznosu od 45,5 milijuna eura bez PDV-a. Oni će tako izvoditi radove na uređenju Žnjana koje obuhvaća pet faza, dok će se šesta provoditi kao zaseban predmet nabave, a riječ je o području pod koncesijom hotela.

Pravomoćne građevinske dozvole za 1. i 2. fazu uređenja već su izdane, a one obuhvaćaju i najveći dio svih predviđenih radova. 1. faza podrazumijeva priobalnu šetnicu (lungomare) s popratnom infrastrukturom te uređenje plažnih prostora i servisa, dok se 2. faza odnosi na tri paviljonske građevine, uređenje terena, izgradnju trafostanice te izgradnju podzemne garaže s 530 parkirnih mjesta. Izdana je i nepravomoćna dozvola za 4. fazu radova, dok se preostale građevinske dozvole (3. i 5. faza) očekuju do kraja prosinca ili početkom siječnja. Time će biti kompletirane sve dozvole za početak radova.

Nakon detaljne evaluacije odabrana ponuda je ocijenjena kao potpuna i ekonomski najpovoljnija. Sredstva za projekt predviđena su proračunom Grada Splita za 2024., a izvori financiranja su bespovratna sredstva Europske unije kroz ITU mehanizam, kredita Europske investicijske banke i vlastita sredstva Grada Splita.

Projekt koji se čeka 25 godina konačno ulazi u fazu koju smo svi čekali. Na korak smo do početka radova koje svi tako željno iščekujemo. Puno je toga odrađeno, radimo maksimalno oprezno, a vjerujem da će radovi biti odrađeni u rokovima i uz sto manje neugodnosti za okolne stanare. Potrebno je strpljenje narednih mjeseci kako bismo onda svi, a na poseban način upravo oni koji žive u blizini, trajno uživali u predivnom, novo uređenom prostoru, rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Odluka o odabiru izvođača je javno objavljena u EOJN, a u tijeku je i evaluacija šest pristiglih ponuda za nadzor građevinskih radova te se uskoro očekuje odluka o odabiru. Gradska tvrtka Žnjan d.o.o. potom će pristupiti potpisivanju ugovora s izvođačem, a nakon čega slijedi uvođenje u posao i početak radova.

Pri samom smo završetku svih procesa i aktivnosti koji će nam omogućiti početak radova, a koje je bilo neophodno odraditi s posebnim oprezom kako bi zaštitili projekt, Grad Split i, u konačnici, građane. Nakon potpisivanja ugovora s izvođačem, slijedi uvođenje u posao te naposljetku i početak radova, rekao je Antonio Ljubas, direktor tvrtke Žnjan.

Za razliku od ostalih faza gdje je predviđeno vrijeme radova 289 dana, za 2. fazu ono je 365 dana upravo zbog složenosti radova, a radovi na svih pet faza se vremenski preklapaju. Na Žnjanu su ujedno završeni radovi na nultoj fazi uređenja, a koja je obuhvatila rekonstrukciju kanala Radoševac i Žnjan 1 s izgradnjom kolektora Žnjan zapad i Žnjan istok, čiji je investitor Grad Split. Radovi su završeni u roku te se uskoro očekuje tehnički pregled i primopredaja.