Odbijena tužba Midia grupe protiv Dubrovnika u slučaju javne garaže

0
Foto: HINA/ Nikša MILETIĆ/ ik

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je u srijedu u Dubrovniku kako je na arbitražnom sudu HGK odbijena tužba Midia grupe koja je od toga grada zbog projekta javne garaže u sklopu javno-privatnog partnerstva na Ilijinoj glavici potraživala više od 260 milijuna kuna.

Kako je na konferenciji za novinare rekao Vlahušić, rezultat arbitraže stigao je u utorak, a cjelokupnu odluku u gradu Dubrovniku još čekaju. Sud je odlučio kako je tužba koju je uputila Midia grupa neosnovana u onom dijelu gdje se od grada Dubrovnika traži plaćanje tražbina. Sud je to odbio zbog procesno-pravnih razloga, ali ugovor koji grad ima s Midia grupom i dalje vrijedi, rekao je Vlahušić te dodao kako Midia grupa više nema pravo pozivanja na arbitražu.

Na novinarsko pitanje odgovorio je kako ne želi špekulirati o kojim se točno ‘procesno-pravnim’ razlozima radi prije nego što vidi cjelokupno obrazloženje odluke. Pregovori se i dalje nastavljaju, Midia grupa nema pravo pozivanja na arbitražu, ali PBZ to još može, rekao je Vlahušić te dodao kako Privredna banka Zagreb kao kreditor ima tražbine od 140 milijuna kuna. Dobili smo prvo poluvrijeme, ali i dalje nas čekaju dogovori. Midia grupa upravlja garažom još 25 godina. Proračun grada Dubrovnika je siguran ovu godinu, neće biti oštećen nikako, rekao je Vlahušić te dodao kako će Gradskom vijeću predložiti da razmotri kupnju javne garaže.

Na novinarsko pitanje zašto tu vijest novinarima prenosi vidljivo neraspoložen, Vlahušić je odgovorio kako bi bio euforičan da je presuda bila 70 milijuna kuna ako bi za taj iznos grad Dubrovnik dobio vlasništvo nad garažom. Nema mjesta euforiji, ja bih bio zadovoljan da smo za 70 milijuna kuna dobili vlasništvo nad javnom garažom, a na ovaj način je problem samo privremeno riješen, rekao je Vlahušić.

Nedugo nakon Vlahušića, konferenciju za novinare o istoj temi održao je i predsjednik dubrovačkoga Gradskog vijeća Mato Franković (HDZ).

Sada je jasno zašto se isplatilo prije godinu dana srušiti proračun grada Dubrovnika i održati nove izbore. Da smo tada prihvatili tripartitni sporazum između grada, Midia grupe i PBZ-a, na kojem je inzistirao Vlahušić, bacili bismo tih 40 milijuna kuna u vjetar, rekao je Franković te čestitao svim vijećnicima koji su u prosincu 2014. odbili poduprijeti gradski proračun, zbog čega su u Dubrovniku održani prijevremeni izbori. Vlahušić se do danas nije ispričao sugrađanima za zastrašivanja kad je tvrdio – ako ne prihvatimo sporazum – da će šteta za grad biti veća od 200 milijuna kuna. On je zbog želje da ostane na vlasti bio spreman prodati ovaj grad za 40 milijuna kuna, ustvrdio je Franković. (Hina)