Odličnim rezultatima u Splitu završilo Otvoreno paraatletsko prvenstvo Hrvatske

0
Foto: PR

Na terenima splitskog Parka mladeži završilo je Otvoreno paraatletsko prvenstvo hrvatske Croatia open Split 2019. s ukupno 8 nacionalnih, jednim europskim rekordom i drugim rezultatom na svijetu.

Novi europski rekord postavio je paraolimpijac Ivan Katanušić u konkurnciji atletičara s podkoljeničnom amputacijom bacivši disk na 62.13 metra. Izuzetno sam zadovoljan ovim rezultatom, jer sam tek izašao iz intezivnog trenažnog procesa. Posebnu pozornost u dosadašnjem radu posvetio sam tehnici i čuvanju od ozljeda, jer me proteklih godina sreča nije mazila tako da sam na mnogim natjecanjima nastupao s razno raznim ozljedama. Mogao sam samo sanjati ovakav rezultat koji mi uljeva nadu da sam na dobrom putu da u ovoj predparaolimpijskoj godini još više napredujem i da ću na svjetskom prvenstvu u studenom doista pokazati svoj maksimum i tako se kvalificirati na svoje druge paraolimmpijske igre, izjavio je Ivan Katanušić, član AKOSI Uriha iz Zagreba.

Matija Sloup, član „Odiseja“ iz Kutine postavio je u konkurenciji atletičara niskim rastom drugi rezultat na svijetu bacivši disk na 26.20 metara. Osim tog rezultata Sloup postavio je novi državni rekord u kugli s daljinom od 10.04 metra. Naravno da sam sretan s ovim rezultatima i da se nakon čitavog niza ozljeda protekle godine vračam u punu formu. Nažalost iako sam na zagrijavanju disk bacao preko 27 metara, nisam uspio postaviti novi svjetski rekord koji mi je izmakao za tridesetak centimentara. No, kad je riječ o kugli tu je već nešto drugo. Konačno sam uspio prebaciti tu magičnu brojku od 10 metara i sada s veseljem gledam u ovu predparaolimpijsku godinu i vjerujem, ako me zdravlje posluži da ću nastupiti na paraolimpijskim igrama u Tokiju, zaključio je Matija Sloup.

Damjan Sedić, izbornik Hrvatske paraatletske reprezentacije, osvrnuo se na današnje natjecanje u Splitu istaknuvši da je ono dobar pokazatelj trenutne forme kandidata za svjetsko prvenstvo gdje vjeruje da će hrvatska vrsta nastupiti s 12 atletičarkki i atletičarom te da vjeruje kako bi u Tokiju moglo njih biti između 8 i 10. Do tada valja odraditi grandprix natjecanja u talijanskom Grossetu i Parizu te Otvoreno prvenstvo Zagreba u srpnju na terenima „Mladosti“, naglasio je Sedić.

Ukupno je nastupilo 139 atletičarki i atletičara iz Austrije, Srbije, Crne Gore, Češke, Slovenije i Hrvatske koji su nastupili u 215 starteva. Organizatori natjecanja bili su Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski atletski savez osoba s invaliditetom, dok su priređivaći bili ASK Split i Športski savez invalida Splita.