Održana svečana sjednica GV Splita i dodijeljene nagrade grada

0
Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Uoči blagdana svetog Dujma i Dana grada, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split održana je svečana sjednica splitskog Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara u svom je govoru, među ostalim, kazao: Split je jedinstven po mnogočemu: po ljepoti, po baštini, po arhitekturi, po pjesmi i športu, po znanim i neznanim junacima svakodnevnice, po ljudima i našem mentalitetu, po splitskoj andi i taštini, po vječitom ronjanju, po tome da je uvik kontra i po tome da u njemu nije lako biti prvi u ičemu. Optimisti među nama baš u takvom Splitu pronalaze snagu, u njegovoj ljepoti motivaciju, u ronjanju izvor energije, u junacima svakodnevnice inspiraciju… Kad su počeli radovi na Karepovcu, a nas obavio vonj višedesetljetnog ignoriranja i guranja problema ispod tapeta, po prosvjedima, povicima i pritiscima, činilo se da nećemo dočekati sutra. A vidi danas – Karepovac gotovo saniran, a prizor nevjerojatan: umjesto plastičnih kesa po granama gotovo sterilna slika, jadni galebovi su morali promijeniti blagovaonicu.. Karepovac danas više nitko ne spominje. Žnjan je također bio problem kojeg se, s pravom, od Svete mise Svetoga pape Ivana Pavla Drugoga dalekog listopada 1998. godine, apostrofiralo, mislilo, ali se nije s njim hvatalo u koštac. Do prije godinu dana. Pomeli smo bezakonje i nered i uveli red i zakon. Na realizaciji konačnog rješenja zelene oaze se radi i ono će biti ostvareno brzinom koju procedure dopuštaju. Ja sam legalist, nisam šerif. Marjan. Sve godine i desetljeća nebrige došle su na naplatu u ovom mandatu. Nismo pobjegli od problema i nismo tražili alibi za nedjelovanje. Djelujemo! Jesmo li pobjegli od kostura koji ispadaju iz ormara, a teški su stotine milijuna? Ne pričamo, ne prijetimo, ne ucjenjujemo, ne svađamo se, ne kukamo nego rješavamo. Rješavamo i dogradnju škole Mejaši i škole Pujanki, gradimo koncertnu dvoranu i obnavljamo Hrvatski dom u Tončićevoj. Umirovljenicima zlatnom karticom povećavamo naknade i olakšavamo im njihove zlatne godine, aktivirali smo zaboravljenu imovinu, obnavljamo vozni park Prometa, podižemo svijest prema našim sugrađanima s invaliditetom i brojnim zahvatima im olakšavamo kretanje, radimo na pročistaču za vodu, obnavljamo i gradimo prometnu infrastrukturu.

Optimisti među nama svetinje ne zapuštaju nego ih revitaliziraju i obnavljaju. Optimisti među nama gledaju naprijed i traže rješenja. Ne popuštaju larmi populizma nego spremno primaju udarce i podmetanja nogu, ne obaziru se na prepreke čineći ih nebitnima. Optimisti kakvi jesmo, strpljivo, ponizno i odlučno postižemo ciljeve i stvaramo zdrave uvjete za život i rad. Optimisti među nama znaju da se ništa ozbiljno preko noći ne može napraviti, već se sustavno pripremamo usvajajući europska pravila i po njima radimo, što nam nije teško jer mi živimo Europu, za europsku Hrvatsku smo se borili i izborili, kazao je Opara.

Da je prije bilo više optimizma odavno bi sagledali širu sliku u kojoj je jasno da je ono što je dobro za Split dobro i za Kaštila, da je ono što je dobro za Solin dobro i za Split. Ono što je dobro za Split dobro je za cilu Dalmaciju i hrvatski Jug, da kad je dobro Splitu da je dobro i Hrvatskoj. Prepoznala je to ova, naša, hrvatska Vlada donijevši prije godinu dana na sjednici u Splitu paket odluka koje su temelj za iskorak našeg metropolitanskog prostora u budućnost. Od Mediteranskih igara, 40 godina čekamo na novi iskorak. Ne trebamo se bojati budućnosti, promjena koje ona donosi nego moramo hrabro zakoračiti. Naša djeca od nas ne žele samo sjećanja i samo priče kako smo mi nekada živjeli. Uspomene su lijepe, ali treba živjeti, raditi, prehraniti obitelj, podizati dicu i školovati ih. Treba otvoriti um i otvoriti srce. Naša dica od nas žele da im trasiramo put, ne prema nekoj drugoj obali nego prema budućnosti koju će imati u svom Splitu, u srcu istočne obale plavog nam Jadrana, kazao je gradonačelnik Splita.

Pogledajte oko sebe, prepoznat ćete toliko potencijala ljudskog, materijalnog, duhovnog da će optimist u vama jedva dočekati sve to povezati i krenuti. Nemojmo propuštati vrijeme, švere se ne mogu vratit. Split United, razjedinjeno ujedinimo pa zajedno i s optimizmom ajmo naprid i dočekajmo sutrašnji Dan grada i uz blagoslov našeg sv. Dujma zakoračimo u bolje, jer to naš grad i naša dica i mi u njemu, naša Dalmacija i Domovina Hrvatska zaslužuju! Sveti Dujme mučeniče, Splita grada zaštitniče, čuvaj nas! Na dobro vam došla Sudamja, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Na sjednici su uručene nagrade grada. Za životno djelo redatelju Anti Jelaski te post-humno Zvonimiru Puljiću i Vjekoslavu Ivaniševiću, osobna nagrada izborniku reprezentacije Zlatku Daliću, a skupna Društvu dobrovoljnih darivatelja krvi Promet.