Odvjetnik uhićenog njemačkog Kurda: Teško da će ga Hrvatska izručiti Turskoj

0

Županijski sud u Splitu odredio jamčevinu od 50 tisuća eura za 52-godišnjeg Nijemca kurdskog porijekla, za kojim je na traženje Turske bila raspisana Interpolova tjeralica zbog terorizma.

Njemački Kurd (52) hićen je tijekom obiteljskog ljetovanja u Kostanju, kraj Omiša. Tijekom uhićenaj nije pružao otpor splitskoj policiji.

Zagrebački odvjetnik Tihomir Mišić izjavio je za RD da će se žaliti na visinu jamčevine te da postoji čitav niz zakonskih prepreka koji Hrvatskoj priječe da njegovog branjenika izruče Turskoj koja ga optužuje za terorizam.

Moj branjenik već 25 godina živi u Koelnu, nakon što je pobjegao iz Turske a Njemačka mu je dala i politički azil i njemačko državljanstvo, važno je reći da on nema dvojno državljanstvo. turske optužbe za terorizam stare su više od 20 godina. U Turskoj je lako dobiti status terorista bilo da nosite pušku ili ste novinar koji piše protiv vlasti. On se nesmetano sve te godine kretao po Njemačkoj u kojoj nikada nije imao nikakvih problema, izjavio je Mišić.

Ustvrdio je i da su Nijemci prije davanja državljanstva definitivno provjeravali Muratovu povijest i da zasigurno nisu nekome dali državljanstvo na lijepe oči, što govori o kakvoj se osobi radi i da je to za što ga se u Turskoj tereti potpuno deplasirano.