OHBP KBC-a Split oplemenjen umjetničkim djelima: ‘Liječiti ne znači pružiti samo farmakološku terapiju’

0
Foto: RD

Rotary Club Split novootvorenom Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Kliničkog bolničkog centra Split poklonio je mapu od 14 uokvirenih grafika iz akcije ‘Budi dobar, budi Samaritanac, čini dobro, budi Rotarijanac’, najveće otkad djeluje.

‘Odlučili smo obogatiti prostor OHBP-a kako bismo pacijentima i osoblju bio što ugodniji. Više smo akcija priredili za KBC i podosta smo surađivali prethodnih godina. Ovo je, dakle, svojevrsni nastavak poslanja zajednici u kojoj živimo i djelujemo’, istaknuo je aktualni predsjednik kluba Igor Drašković.

Ovom je prigodom napomenuo kako Rotary Club Split ove godine obilježava 30 godina od reosnivanja. Tri protekla desetljeća proslavit će 26. izdanjem tradicionalnog Božićnog bala, također humanitarnog karaktera.

‘Cilj nam je financijski pomoći udruzi Spektar, odnosno prikupiti sredstva za nabavu testa i obuku terapeuta za rano otkrivanje poremećaja u razvoju djece. Pozivam, stoga, sve na taj poseban događaj – ne okuplja samo članove, nego i prijatelje’, poručio je.

Ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović izrazio je zahvalnost Rotary Clubu Split, i to ne samo zbog doniranih grafika, nego i zbog niza akcija dosad. Istaknuo je kako odlično surađuju godinama, kako klub bolnicu podupire u svim aktivnostima te kako su mnoge napretke postigli zahvaljujući pomoći rotarijanaca, ponekad i nacionalnog značaja.

‘KBC Split ustanova je koja provodi vrhunsku medicinu, ali kako značajno ovisimo o mnogim uređajima, moramo ih obnavljati ili kupovati nove da bismo napredovali. U tom segmentu svaka nam pomoć iznimno vrijedi. S jedne je strane to financijska razina, a s druge je način da se pokaže da bolnica pripada zajednici, da zajednica s bolnicom surađuje, da podupire naše djelatnike i prepoznaje naš rad.

Sve što radimo – radimo za naše pacijente, za naše sugrađane. Svi mi možemo postati i pacijenti, stoga je svako ulaganje zapravo ulaganje u kvalitetniji život naše zajednice’, kazao je Meštrović u nadi da će se uspješna suradnja i nastaviti.

Na novotvorenom OHBP-a rado je prihvaćena donacija akademskih slikara. Ukazao je na to njegov pročelnik Josip Krnić.

‘Liječiti ne znači pružiti samo farmakološku terapiju i medicinski zbrinuti pacijente, već im i pomoći da se osjećaju udobno i lijepo u prostoru. Zahvaljujući donaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a imamo kompletno uređen objedinjeni prijem. Uloženo je više od 10 milijuna eura, ali, naravno, uz zidove i opremu potrebno je da se osoblje i pacijenti koji dolaze u panici osjećaju kao kod kuće. Super je da imamo ovako lijepe umjetnine koje će im dočarati atmosferu doma kad ih prožimaju osnovne ljudske emocije, tj. strah od onog što im se događa. Puno uglednih osoba – pa i mi rotarijanci – u više je navrata ukazivalo na važnost okruživanja lijepim stvarima za brže ozdravljenje’, naveo je Krnić.
Iznio je i podatak da kroz OHBP na dnevnoj bazi prođe oko 350 ljudi, predviđa da će u ljetnim mjesecima brojka porasti na 450-500. Napomenuo je kako bi se sljedećeg tjedna trebala realizirati i otorinolaringološka hitna ambulanta, čime će se uskoro kompletirati sve osnovne sastavnice koje će dugotrajno činiti OHBP.

Na upit o osoblju kojim raspolaže, Krnić je uzvratio kako ne može reći da ga nedostaje jer rad ni u jednom trenutku od otvorenja nije doveden u pitanje, odnosno nije se dogodilo da ne može podnijeti pritisak. No istovremeno je naznačio kako je uvijek poželjno imati što više stručnjaka kako bi se dodatno unaprijedila kvaliteta liječenja.

‘Imamo sjajno osoblje, više je od 160 zaposlenih. Odlično radimo, osobito uzmemo li u obzir da smo, nakon KBC-a Zagreb, najveći OHBP u Hrvatskoj’, konstatirao je.

Vladimir Pleština, asistent guvernera Distrikta 1913 u godini 2023./2024., otkrio je kako je za dotične grafike zaslužno čak 14 različitih autora, od kojih je samo sedam još živućih. Među njima je i Matko Trebotić, inače počasni član Rotary Cluba Split.

‘Kad pomažete, odnosno kad nekome dajete, osjećate se jednako dobro kao netko tko prima. Ponosan sam kako na ove grafike tako i na brojne druge akcije u mojih 30 godina članstva poput kuhinje za majke čija su djeca hospitalizirana, skala za invalide, uređaja za maloga Duju koji je bio prikovan za krevet, a koji mu je omogućio odlazak u šetnju…

Humanost je karakteristika koja bi nas sve trebala krasiti. Ako imate određeno ime i vaši artefakti vrijede na tržištu, lakše je doći do novca koji se na koncu usmjeri na primjere kao što su navedeni. Rotary Club Split moje je artefakte pretvorio u novac. Iako sam u određenim godinama, još sam uvijek aktivan i osobno ću uvijek nastojati pomagati’, naglasio je Trebotić.

Najavio nam je ujedno i svoju veliku izložbu u siječnju 2024., u organizaciji Muzeja grada Splita i Studija-21-, koja ga osobito veseli zato što će također biti prožeta humanitarnom notom. Zasad nije iznio detaljne informacije, no dao nam je naslutiti kako će u posebnom umjetničkom konceptu spajati gradsku jezgru s periferijom.