Oko 1300 učenika s Banovine ljetovat će na moru

0
Foto: pixabay.com

Oko 1.300 učenika četverih razreda iz Sisačko-moslavačke županije, s područja pogođenog potresom, ljetovat će slijedeće godine na moru, u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Odlučili smo u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i županom Celjakom da ćemo idućeg ljeta primiti na kupanje i odmor gotovo sve četvrtaše iz Sisačko-moslavačke županije, njih gotovo 1.300, a za onu djecu koja to budu željela osmislit ćemo i programe obilaska otoka i arheoloških lokaliteta, najavio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Podsjetio je da je lani u kampu Crvenog križa u Okrugu ljetovalo 50 djece s područja Sisačko-moslavačke županije, da je Splitsko-dalmatinska županija pomogla i u obnovi osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” kod Petrinje, te da su njihove interventne službe odmah nakon potresa na Banovini otišle na teren pomoći u saniranju štete.

Boban je napomenuo kako su i Splitsko-dalmatinskoj županiji pomagali drugi, i to iz cijele Hrvatske, tijekom velikog požara na splitskom području 2017. i za prošlogodišnje velike poplave u Kokorićima kod Vrgorca te nedavne poplave u Dicmu u Dalmatinskoj zagori.

Župan Sisačko-moslavački Ivan Celjak je istaknuo kako su u strašnom i katastrofalnom potresu na Banovini “mnoga djeca ostala bez djetinjstva, bez uspomena i bez doma”.

– Ljetovanje 1.300 djece na moru veliko je rasterećenje za njihove roditelje jer će mnoga djeca prvi puta vidjeti more i barem tih pet dana odmaknuti se od svakodnevice na potresom pogođenom području, kazao je Celjak.

Ocijenio je da je danas potpisani ugovor o ljetovanju učenika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, najbolji božićni dar djeci s Banovine.