Općina Lećevica prezentirala projekt „Multifunkcionalni centar fra Ante Konstantina Matasa – MFC“

0

Zapuštena zgrada u Lećevici u čije je uređenje uloženo oko 620 tisuća eura, postala je suvremeno opremljen prostor za održavanje društvenih, kulturnih i edukativnih programa.

Općina Lećevica je povodom završetka ITU projekta KK.06.2.2.12.0002 „Multifunkcionalni centar fra Ante Konstantina Matasa – MFC“  organizirala završno predstavljanje projekta. Projekt je sufinanciran s 3.680.437,73 mil kn bespovratnih sredstava Europske unije iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz ITU mehanizma namijenjenog Urbanoj aglomeraciji Split. Ukupna vrijednost projekta je 4.680.437,73 HRK / 621.200,85 Eura. U sklopu održane završne i tiskovne konferencije pozdravne riječi prisutnima uputio je načelnik Općine Lećevica, Ante Baran, a projekt je prezentirala Danira Kujundžić, voditeljica projekta, ovlaštena pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove, te EU fondove Općine Lećevica. Na konferenciji su sudjelovali Andrea Obranović Kvež i Marjana Dizdar iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, Ana Jerkunica, voditeljica ITU Odsjeka Grada Splita i Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije. U pozdravnom govoru načelnik Općine Lećevica, Ante Baran, kazao je kako je ovo značajan projekt za razvoj Općine Lećevica posebno njezin kulturni i društveni život.
„Projekt obuhvaća revitalizaciju zapuštene i nekorištene građevine koja je sada suvremen prostor za održavanje društvenih, kulturnih i edukativnih sadržaja. Radi se o staroj općinskoj kući koja je, prema nekim podacima, izgrađena davne 1884. godine. U drugom svjetskom ratu je srušena pa je naknadno obnovljena. Na njezinom prvom katu svojedobno je bio matični ured, a u prizemlju pošta“, podsjetio je načelnik dodajući kako vjeruje da će se zbog ovakvih ali i drugih infrastrukturnih projekata koji su tijeku i koji se planiraju, ljudi vraćati i zasnivati svoje obitelji u Lećevici.

Prezentirajući projekt voditeljica projekta, Danira Kujundžić, pročelnica općih pravnih poslova, te EU fondova Općine Lećevica je istaknula kako je realizacijom ovog projekta stvoren adekvatan prostor društvene i javne namjene u Općini Lećevica. Zahvaljujući se svima koji su sudjelovali u provedbi projekta, podsjetila je kako će se dovršenjem ovog projekta unaprijediti kvaliteta života lokalnog stanovništva i posredno stanovnika Urbane aglomeracije Split, te zaustaviti nepovoljni demografski trendovi.

“Iako je Općina Lećevica vrlo skromnih financijskih mogućnosti, zahvaljujući uloženom radu njenih „pčela radilica“ broje već peti po redu ITU projekt, a ovaj je najveći i predstavlja svojevrsni kamen temeljac za sve projekte koji će doći u budućnosti.“, rekla je Ana Jerkunica, voditeljica ITU Odsjeka Grada Splita.

Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije kazao je kako EU projekti mijenjaju lice i naličje Splitsko-dalmatinske županije i nova su perspektiva za razvoj svih općina pa tako i Lećevice. Iskazujući zadovoljstvo zbog realiziranog projekta, istaknuo je da će županija uvijek podupirati slične projekte zbog kojih će Lećevica i cijela Dalmatinska zagora biti poželjno mjesto za život.

Projekt „Multifunkcionalni centar fra Ante Konstantina Matasa – MFC“ jedan je od 28 projekata ugovorenih u sklopu provedbe ITU mehanizma u Urbanoj aglomeraciji Split u okviru OPKK 2014. – 2020. za koje je osigurano 301,7 mil kn bespovratnih sredstava.