Opet teško na požarištu na Promini, i dalje se radi na Svilaji

0
Foto: pixabay.com

Pogoršava se situacija na požarištu na Promini. Dogodilo se ono čega su gasitelji najviše i bojali. Zapuhao je dosta jak zapadni vjetar koji je požar probio na sjevernoj strani.

Sada požar ‘zaobilazi’ preko Male Promine prema cesti Oklaj – Knin. Taj nam se požar razvio u dva kraka. Pokušavamo na sve načine, dajemo sve od sebe. Imamo požar i u Mirlović Zagori, koji smo kanaderima uspjeli prigušiti. Tako se sa zračnim snagama ‘vrtimo’ u tom prostori između Promine, Mirlović Zagore i Svilaje (kod Čavoglava), kazao nam je zapovjednik Šibensko – kninske županije Darko Dukić.

Na tom terenu je 77 vatrogasaca uz pomoć zračnih snaga. Sve ovisi o tome kakve će biti vremenske prilike. Ako vjetar stane, onda i možemo kontrolirati, međutim kad vjetar okrene, to je nemoguće. Unatoč vjetru, zračne snage rade, ali je voda daleko, pa im za napraviti svaki krug treba 12-13 minuta, a vatra se nevjerojatno brzo širi, kazao nam je Dukić.

Još je uvijek aktivan i jedan dio požara na Svilaji, gdje se protiv njega bori 80-ak vatrogasaca s 20 vozila. Ona linija koju smo jučer radili je u redu, tamo nema nikakve aktivnosti ni izdimljavanja, no još je aktivna linija koja je dijelom u Splitsko – dalmatinskoj, a dijelom u Šibensko – kninskoj županiji. Radi se o izrazito nepristupačnom terenu. Dio smo odradili s kilometarskim prugama u uz suradnju zračnih snaga. No, dosta je velika linija, radimo što možemo. Imali smo jedan kanader i dva air-traktora, kazao je za Radio Dalmaciju zapovjednik DVD-a Muć Bože Delić.