Oprez – salmonela!

0

Posljednjih dana sve je u znaku salmonele! No, kako su krenule inspekcije, čini se da će toga biti još i više.

Tu zaraženu hranu mi skupo plaćamo, a najgore od svega je što su posebno ugrožena djeca mlađa od pet godina.

Ljudi se salmonelom najčešće mogu zaraziti konzumacijom mesa peradi i jaja koja nisu termički dobro obrađeni. Od proizvoda s jajima posebno izdvajam kolače s kremama koje u sebi imaju sirova jaja, pogotovo majoneza, tartar umak i slično, kazala je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Bolest koja nastaje zove se salmoneloza.

Kako se liječi pojasnila je doktorica Goranka: S obzirom da u kliničkoj slici dominiraju vodenasti proljevi najvažnija je nadoknada tekućine bilo na usta bilo infuzijom. Kod težih kliničkih slika važna je primjena antibiotika.

Izgleda da ipak nije dovoljno samo dobro termički obraditi namirnice?

Meso i jaja moraju biti dobro termički obrađeni , a to znači da u presjeku to meso ne smije biti ružičasto nego dobro pečeno. Ono što je važno..osim dobre termičke obrade jako je važna i higijena u kuhinji, znači da se ne miješa sirova i termički obrađena hrana. Recimo, režemo nožem sirovo meso i onda istim tim, neopranim nožem režemo termički obrađeno meso, onda ga možemo naknadno zaraziti i opet imamo problem. Važno je napomenuti da hranu, kada je pripremimo, moramo konzumirati unutar najviše dva sata od pripreme. Inače, ako ta hrana ima salmonelu, onda se ona počne ubrzano umnožavati i možemo se zaraziti, zaključila je Goranka Petrović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Opreza nikada dosta!  Poslušati ćemo savjete stručnjaka, jer kako je krenulo s namirnicama koje su zaražene, uskoro će vijest biti ako inspektori ne nađu salmonelu!