Orešković: Odluke ne donosim naglo

0
Foto: foto HINA/ Damir SENČAR /ds

Premijer Tihomir Orešković u srijedu je izjavio da kao osoba koja je došla iz svijeta bussinesa, ni jednu odluku neće donijeti naglo, pa tako ni onu o sudbini šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, aposlutno podupire ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te najavljuje da će uskoro biti poznato tko će biti ministar branitelja.

Kao čovjek koji je došao iz bussines segmenta neću vrlo naglo donijeti nekakve odluke. Mislim da je gospodin Lozančić radio svoj posao i da se u ovom momentu trebam dobro informirati. U pravo ću vrijeme donijeti svoju odluku. Nisam čovjek koji će samo naglo uskočiti u nekakve odluke“, izjavio je premijer Orešković u emisiji Hrvatskoga radija “Kako Vlada vlada“.
Odluku o smjeni šefa SOA-e supotpisom donose premijer i predsjednica Republike, koja je to i učinila u petak, a Orešković potvrđuje da predsjednica države po zakonu može pokrenuti takvu inicijativu.

Ona ju je pokrenula i vrlo jasno komunicirala da je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića. Ja ću razmotriti, vidjeti i prikupiti dodatne informacije i onda ću u pravo vrijeme donijeti svoju odluku“, kazao je hrvatski premijer. Nije precizirao kada će donijeti odluku.

Premijer ne smatra da ga je predsjednica Grabar-Kitarović “dovela pred zid” time što je svoju odluku o smjenjivanju šefa SOA-e objavila u trenutku kada je on je na konferenciji za novinare rekao da će o tom pitanju odlučiti zajedno s njom.

“Ne bih rekao, predsjednica po zakonu ima pravo pokrenuti tu inicijativu”, ponovio je predsjednik Vlade RH Orešković.

Kaže kako je apsolutno zadovoljan odnosom s predsjednicom Republike te ponavlja da su partneri te imaju zajedničke ciljeve vezane uz hrvatsku vanjsku politiku i gospodarstvo.

Predsjednica, kao i ja, ima dobre kontakte u vezi gospodarstva i to ćemo zajedno iskoristiti u interesu Hrvatske i surađivat ćemo zajedno da poboljšamo suradnju sa susjedima. Ovo je jedna situacija koja će se riješiti, ali mislim da se trebamo fokusirati pozitivno, da jesmo partneri i da zajedno radimo za bolju Hrvatsku“, kazao je premijer Orešković.

Ne smatra ni da bi ovaj slučaj mogao izazvati trzavice u Vladi s obzirom na, u javnosti izrečene različite ocjene potpredsjednika Vlade Bože Petrova i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.

Ovo je demokracija, mislim da svaki čovjek ima, i potpredsjednik Petrov i prvi potpredsjednik Karamarko, svoj stav. A na kraju ću odluku donijeti ja“, naglasio je premijer.

To što obavještajne službe nisu pod parlamentarnim nadzorom jer nije izabran predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, a ne postoji ni građanski nadzor rada tih službi, Orešković ne vidi kao opasnu situaciju jer sustav vrlo dobro funkcionira..

Ne vidim da je to uopće nekakva opasna situacija. Mislim da sustav u svakom trenutku vrlo dobro funkcionira i stvari će ići naprijed“, ocijenio je. Naglasio je kako građani u tom smislu apsolutno ne trebaju strahovati da će biti zloporabi sustava. (hina)