Oreškovićeva Vlada u četvrtak održava prvu sjednicu

0
Foto: HINA/ Damir SENČAR /ds

Vlada premijera Tihomira Oreškovića u četvrtak će održati svoju prvu sjednicu, a prva točka dnevnog reda bit će podnošenje izvješća ministara o izvršenoj primopredaji u ministarstvima.

Da će mu ministri podnijeti “status report” Orešković je najavio u subotu nakon radnog sastanka sa članovima Vlade u Banskim dvorima, jutro nakon što su dobili povjerenje u Hrvatskom saboru. Oreškovićeva Vlada potvrđena je u Saboru u petak kasno navečer većinom glasova. Vlada će, prema dnevnom redu, imenovati nove ministre u stalna Vladina radna tijela te izmijeniti i dopuniti uredbu o svome Glavnom tajništvu radi novog sastava Vlade, kako bi se ustrojila dva ureda potpredsjednika Vlade.

Izmijenit će i dopuniti uredbu o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provedbi njihove zaštite i osiguranja. Među štićene osobe II. kategorije bit će uvršteni prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko i potpredsjednik Vlade Božo Petrov, a u III. kategoriju štićenih osoba članovi njihove uže obitelji (supružnici, roditelji, djeca).

Na prijedlog Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Vlada će povodom Donatorske konferencije za Siriju i susjedne zemlje, koja će se 4. veljače održati u Londonu, odobriti ukupno milijun eura humanitarne pomoći u razdoblju 2016. – 2020, godišnje do 200.000 eura.

Na dnevnom redu je i odobrenje sredstava na teret proračuna MUP-u, Ministarstvu zdravlja te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata.

Vlada će odobriti i prelazak hrvatske granice oružanim snagama država saveznica (članica NATO-a i Partnerstva za mir) radi sudjelovanja u zajedničkim vježbama s Oružanim snagama RH, koje će se održati tijekom veljače i ožujka. Sjednica u Banskim dvorima trebala bi početi u 10 sati. (Hina)