Oscari 2024: “Oppenheimer” dominira s 13 nominacija

0

“Oppenheimer”, epski biografski film o tvorcu atomske bombe J. Robertu Oppenheimeru američkog redatelja Christophera Nolana, ove godine dominira s 13 nominacija u utrci za ovogodišnje nagrade Oscar, među kojima je i ona za najboljeg glumca, irsku filmsku zvijezdu Cilliana Murphyja.

Uz Murphyja, koji je nominiran prvi put za prestižnu nagradu, u kategoriji najbolje glumice za ulogu u istome filmu nominirana je britanska zvijezda Emily Blunt, a njihov kolega Robert Downey Jr nominiran je u kategoriji najbolje sporedne muške uloge.

Drama je nominirana i u kategoriji najboljeg filma, a britanski redatelj Nolan nominiran je u kategoriji najboljeg redatelja.

Konkurencija mu je drugi britanski redatelj, Jonathan Glazer za film “The Zone of Interest”, koji govori o životu njemačke obitelji pokraj koncentracijskog logora Auschwitz.

Domaćin ovogodišnje dodjele Oscara bit će Jimmy Kimmel, četvrti put u karijeri, a nominirane za 96. dodjelu prestižnih nagrada u utorak su proglasili glumci Zazie Beetz (Joker i Deadpool 2, Atlanta) i Jack Quaid (The Boys), sin glumca Dennisa Quaida i glumice Meg Ryan.

U kategoriji najbolje redateljice nominirana je Justine Triet za dramu ‘Anatomija pada’.

Zanimljivo je to da su prvi put u povijesti dodjele Oscara tri od deset filmova nominiranih u kategoriji najboljeg filma: a to su ‘Anatomija pada’ Justine Triet, ‘Barbie’ Grete Gerwig i ‘Prošli životi’ Celine Song, režirale žene.

Redatelj Martin Scorsese (81) deseti je put nominiran u kategoriji najboljeg redatelja, a film koji je režirao – ‘Ubojice cvjetnog mjeseca’ – nominiran je u kategoriji najboljeg filma i adaptiranog scenarija.

Ukupno 11 nominacija ima feministička fantazija redatelja Yorgosa Lanthimosa za film ‘Uboga stvorenja’ (Poor Things) s Emmom Stone u glavnoj ulozi koja je također zaslužila nominaciju u kategoriji najbolje glumice, a njezin kolega Mark Ruffalo nominiran je u kategoriji najboljega sporednog glumca.

96. dodjela Oscara trebala bi se održati u nedjelju, 10. ožujka u Hollywoodu.