Ostojić: Dublinski sporazum je rađen za nešto drugo

0
Foto: arhiva

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u povodu službene opomene Europske komisije Hrvatskoj zbog toga što podatke o registraciji migranata ne unosi u zajednički informacijski sustav EURODAC kako nalaže Dublinski sporazum, da Hrvatska ima opravdan i argumentiran razlog zašto to ne čini te da je taj sporazm rađen za “neku drugu situaciju”.

Dublinski sporazum je rađen za neko drugo vrijeme i neku drugu situaciju. Činjenica da je kroz Hrvatsku prošlo skoro pola milijuna ljudi, vjerovatno toliko i kroz Mađarsku, sigurno ne omogućava primjenu Dublinskog sporazuma u ovakvom formatu“, rekao je Ostojić na konfereciji za novinare u u Zimskom tranzitnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu i podsjetio da aktualna pravila predviđaju da bi sve osobe koje su tijekom izbjegličke krize ušle u EU, a ne dobiju azil, bile vraćene u zemlju gdje su prvi put registrirane u EURODAC.

Ostojić je potvrdio kako je Hrvatska u sustav unijela podatke za izbjeglice koje su u zemlju ušle u prvih 48 sati aktualne izbjegličke krize, te da je nakon toga nastavila s registracijom po istom standardu, ali da podatke više nije dijelila s EURODAC sustavom. U tom vremenu u ERODAC su uneseni podaci za 4000 osoba, što je broj ljudi za koji je Hrvatska u tom trenutku imala kapacitete za smještaj i skrb, rekao je.