Ostojić o ubojstvu vojnika u Sarajevu: dok ne dobijemo službene podatke ne bih govorio o terorističkom napadu

0
Foto: Arhiva

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u čertvrtak kako sinoćnje ubojstvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH, dok ne dobije službene podatke, ne bi promatrao kao teroristički čin, izrazivši solidarnost s kolegama u BiH te sućut obiteljima poginulih.

“U ovom trenutku neću se usuđivati davati ocjene o kakvom napadu se radi dok ne dobijemo službene podatke. Naravno da smo svi sad posebno osjetljivi i da svaki događaj promatramo u kontekstu terorističkog napada. Ovo nije isti slučaj koji smo imali ranije u Zvorniku, kad su od nas traženi određeni podaci” , rekao Ostojić novinarima u Slavonskom Brodu.

Upitan ima li kakvih prijetnji po sigurnost hrvatskih građana, ponovio je kako su kontinuirano u tijeku provjere. “Naravno da Hrvatska može biti cilj terorističkog akta i naravno da smo na stupnju pripravnosti i na najvišoj razini spremnosti odgovora”, kazao je Ostojić. Istaknuo je kako bi hrvatsku javnost odmah obavijestili da je bilo događaja koji su prijetnja njihovoj sigurnosti.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je u četvrtak kako je to tužiteljstvo preuzelo istragu u slučaju ubojstva dvojice vojnika u Sarajevu, jer postoje naznake kako bi se moglo raditi o kaznenom djelu terorizma.

Napadač, koji je identificiran kao Enes Omeragić (34), upao je u jednu kladionicu u sarajevskom predgrađu Rajlovac i tamo pucajući iz strojnice ubio vojnike Armina Salkića (26) i Nedeljka Radića (34). Ubojica je nakon napada pobjegao, no policija ga je locirala i opkolila u kući u naselju Sokolje gdje je i živio, a Omeragić se, suočen s neizbježnim uhićenjem, nešto prije ponoći raznio bombom koju je aktivirao u kući.

O motivima napadača i dalje se tek nagađa, a među različitim verzijama je i ona kako je u posljednje vrijeme postao blizak radikalnim islamistima pa se sumnja da je napad bio teroristički čin.