Ostojić: Petrov nije praćen ni prisluškivan

0
Foto: HINA/ Daniel KASAP/ dk

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u srijedu da čelnik Mosta Božo Petrov nije praćen, ni prisluškivan, niti je izlistavan, niti je bio pod bilo kakvim mjerama tajnih prikupljanja podataka, te ustvrdio da glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja govori neistine i da je neodgovoran.


Ostojić je pozvao one koji prijavljuju takve stvari, neka podnese kaznene prijave, kako bi se on od tih optužbi mogao braniti, ali i da bi ih poslije mogao kazneno progoniti ako se dokaže da su govorili neistine. Imamo i mi pravo na obranu svog digniteta, naglasio je Ostojić, na konferenciji za novinare u Ministarstvu unutarnjih poslova. Također je poručio onima koji prijavljuju da se ne pozivaju na, kako je rekao, “opskurni” portal (dnevno.hr), kojega je i osobno tužio zbog iznošenja neistina.

Ostojić je upitao i kako je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja već desetak dana znao da je saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, stigla predstavka o praćenju čelnika Mosta Petrova, kao i njezin sadržaj o navodnim sumnjama o zloporabi položaja u praćenju Petrova.
Neću dopustiti da se policiju blati bez dokaza i argumenata, te nešto konstruira, poručio je Ostojić. Ocijenio je da se olako prelazi preko činjenice kako Grmoja sumnja u zloporabe, a ne nudi nikakve dokaze. Tvrditi kako ministar unutarnjih poslova naređuje policijskim službenicima da nekoga prate, je ozbiljno kazneno djelo, smatra Ostojić. Neukusnim je ocijenio nazivanje obavještajnog sustava tortom koja ima ‘crvene’ i ‘plave’ slojeve, dodavši kako bi taj sustav mogao dobiti i ‘Mostovu glazuru na vrhu’. ‘Hrvatska danas funcionira u svijetu prepunom terorističkih prijetnji i obavještajni sustav se zasigurno ne bavi takvim stvarima, nego profesionalno radi na održavanju sigurnosti naših građana’, ustvrdio je Ostojić.

Poručio je kako će osoba, bez obzira koja će preuzeti MUP, moći biti sigurna da dobiva čist i uhodan sustav, te da jedva čeka predati dužnost.
Pozvao je budućeg ministra unutarnjih poslova da se drži zakona i propisa i ne miješa u kriminalističke obrade, te da poštuje izabrane ljude i njihovu samostalnost u poslu. Ustvrdio je da Grmoja ne poznaje temeljnu zakonsku regulativu i ingerencije ministra unutarnjih poslov i, institucija obavještajnog sustava. Gospodar predkaznenog postupka, za razliku od prijašnjih razdoblja je Državno odvjetništvo, istaknuo je Ostojić. Mostu nezavisnih lista poručio je neka “konačno sastave HDZ-ovu vladu” i, kako je rekao, “postanu glazura smeđe boje, jer tu boju zaslužuju”, te neka preuzmu odgovornost i poslove važne za RH.

Potvrdio je kako je pozvao i spremam je na sučeljavanje sa čelnikom Mosta Božom Petrovim, a ne s njegovim glasnogovornikom, Grmojom. Neka Petrov pokaže da ima ‘muda’ i neka dođe na sastanak, poručio je Ostojić pa će se vidjeti tko koga prati, tko su njegovi savjetnici , gdje je ta priča o korupciji. Most je imao priliku imati predsjednika Sabora i premijera, ali ih nema, kao što neće imati ni trećinu ministarstava uključivo i ono unutarnjih poslova, ustvrdio je Ostojić. Vezano za posljednji ironični istup Grmoje na Facebooku, te riječi da je Ostojić nervozan i ponudu sučeljavanja u stanu ministra Kotromanovića ‘sa ili bez zavjesa’ – sam Ostojić je rekao kako Grmoja tamo ne bi bio dobrodošao, jer ne zaslužuje takvu priliku. (Hina)