Oštre kritike na odgodu rušenja bespravnih objekata na Žnjanu

0
Foto: split.hr

Ne stišavaju se reakcije na jučerašnju vijest kako se najavljeno rušenje bespravnih objekata na Žnjanu odgađa dok se ne izradi novi Detaljni plan uređenja tog prostora. Dogovor je to resornog ministra Lovre Kuščevića i gradonačelnika Splita Ive Baldasara, na koji su oštro reagirale i lijeve i desne političke opcije u Gradskom vijeću.

Ministar koji otvoreno podržava nelegalnu gradnju i radi kontra resornih zakona nešto je što još nismo vidjeli u Hrvatskoj, kažu u stranci Pametno nakon posjeta ministra graditeljstva splitskoj Gradskoj upravi. Za gradonačelnika su kažu znali da podržava nered, no sad se i ministar i gradonačelnik zajedno izruguju s pravnom državom, strukom i svim ljudima koji poštuju zakone ove države. U kampanji je ministar pompozno najavljivao dolazak bagera na Žnjan i rušenje objekata za koje je građevinska inspekcija već izdala rješenja za rušenje, ističe gradski vijećnik stranke Pametno Jakov Prkić;”Nama se čini da se ovdje opet podilazi nelegalnim graditeljima, kako bi im se barem dio objekata legalizirao. Ako ništa oni će očito dobiti još jednu sezonu kao što je bila i ova prošle godine. Novi DPU sigurno neće biti gotov kako su planirali. Ovo je jedan loš i jeftin pokušaj ministra i gradonačelnika da sačuvaju objektu u prostoru koji ne liče na ništa.

Zanimljivo je kako je oštra reakcija na dogovor resornog ministra Kuščevića i gradonačelnika Splita Ive Baldasara stigla i iz splitskog HDZ – a. Predsjednik splitske gradske organizacije HDZ – a Petar Škorić podsjeća kako su iscrpljene sve pravne mogućnosti legalizacije bespravne gradnje žnjanskog platoa;”Sad se pred lokalne izbore pokušava voditi razne igre. Zakon je isti i treba vrijediti za sve. Ovim činom daje se vjetar u leđa bespravnim graditeljima. Vjerujem da je ovdje riječ o dobroj namjeri ministra Kuščevića, a s druge strane Baldasar to iskorištava za svoje osobne interese.

Predsjednik kluba vijećnika SDP – a Milan Blaževski ističe kako će SDP glasati protiv politike koja je jučer predstavljena u Banovini;”Apsolutno neprihvatljivo. Šalje se kriva poruka, a ovo mi sve miriše na pripremu za lokalne izbore gdje se ne želi previše “talasat” određene grupacije. Sramota, toga smo se već nagledali.

Ukoliko se i ispune zacrtani ciljevi i novi DPU izradi kako su najavili ministar Kuščević i gradonačelnik Baldasar, očito je kako neće biti prihvaćen od Vijeća Grada Splita. Ako takav scenariji postane realnost postavlja se pitanje koji je plan B. Na to pitanje jučer nisu mogli odgovoriti ni resorni ministar ni gradonačelnik Baldasar.