Otkazan Wimbledon i cijela travnata sezona!

0
Foto: wikipedia

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata otkazan je najveći svjetski teniski turnir, Wimbledon. Ujedno su otkazani i svi turniri na travnatoj podlozi.

Odluka je očekivana s obzirom na širenje pandemije koronavirusa i obustavljanje putničkog zrakoplovnog prometa. Prenosimo priopćenje All England Lawn Tennis Cluba (AELTC).

S velikim žaljenjem Glavni odbor AELTC-a i Odbor upravljanja The Championshipsa odlučili su da će The Championships 2020. biti otkazan zbog brige za javno zdravlje povezane s epidemijom koronavirusa. Tako će 134. Championships biti održan od 28. lipnja do 11. srpnja 2021.

Prvenstveno nam je u mislima bilo zdravlje i sigurnost svih koji zajedno čine Wimbledon – gledatelja u Ujedinjenom Kraljevstvu i posjetitelja sa svih strana svijeta, naših igrača, gostiju, članova, osoblja, volontera, partnera, izvođača radova i lokalnih stanovnika – kao i naša šira odgovornost za napore društva da se nosi s ovim globalnim izazovom za naš način života.

Od izbijanja koronavirusa u siječnju slijedili smo upute Vlade Ujedinenog Kraljevstva i zdravstvenih vlasti u vezi naših cjelogodišnjih radova, razvijajući razumijevanje za vjerojatnu putanju izbijanja virusa u Ujedinjenom Kraljevstvu. To je omogućilo analizu utjecanja mjera Vlade na uobičajeni travanjski početak priprema za održavanje turnira, bilo s originalnim datumom 29. lipnja ili kasnijem datumu u ljeto 2020.

Ova promišljanja se prvenstveno odnose na brigu oko masovnih okupljanja i naprezanje medicinskih i hitnih službi, kao i ograničenja u putničkom prometu unutar Ujedinjenog Kraljevstva i diljem svijeta. S obzirom da će se Vladine mjere vjerojatno nastaviti nekoliko mjeseci, naše je gledište da se moramo ponašati odgovorno i zaštititi veliki broj ljudi potrebnih za pripremu turnira od rizika. Od treninga skupljača loptica do tisuća sudaca, linijskih sudaca, zaštitara, igrača, dobavljača, novinara i izvođača radova na terenima AELTC-a do mogućnosti da ljudi, pribor i usluge nužne za odvijanje turnira neće biti na raspolaganju u bilo kojem trenutku ovog ljeta. Zato je otklonjena mogućnost odgode turnira.

Nakon detaljnog razmatranja svega navedenog, Odbor upravljanja je stava da je otkazivanje The Championshipsa najbolja odluka u interesu javnog zdravlja. Za sve uključene u tenis i The Championships važno je donijeti ovu odluku sada, a ne kroz nekoliko tjedana. Svi koji su platili ulaznice vratit će se novac i pružiti mogućnost kupnje ulaznica za isti dan i isti teren 2021. Izravno ćemo komunicirati sa svim vlasnicima ulaznica.

Uzeli smo u obzir utjecaj ove odluke na sve koji se oslanjaju na The Championships, uključujući igrače i tenisku zajednicu u Britaniji i svijetu. Razvijamo planove da podržimo te skupine u suradnji s Britanskim teniskim savezom i ostalim rukovodećim tijelima svjetskog tenisa. To se odnosi i na naše vjerno osoblje za koje vrlo ozbiljno preuzimamo našu odgovornost.

Ovo je odluka koju nismo donijeli olako. Donijeli smo je s visokim obzirom prema javnom zdravlju i dobrobiti svih koji čine Wimbledon. Imali smo na umu da je održavanje turnira bilo dosad prekidano samo Svjetskim ratovima. Ali s obzirom na temeljito i opsežno razmatranje svih scenarija vjerujemo da je u ovoj globalnoj krizi jedina ispravna odluka otkazati ovogodišnji turnir. Koncentrirat ćemo se na to da iskoristimo širinu resursa Wimbledona za pomoć onima u našim lokalnim zajednicama i šire. Naše misli su s onima koji su bili, jesu i bit će pogođeni u ovim vremenima bez presedana, rekao je predsjednik AELTC-a Ian Hewitt.

Izvršni direktor AELTC-a Richard Lewis je poručio: Koliko god je ovo bila izazovna odluka, snažno vjerujemo da je ne samo u najboljem interesu društva u ovom trenutku, nego i pruža sigurnost našim kolegama u međunarodnom tenisu s obzirom na utjecaj travnatih turnira u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi i širi teniski kalendar. Cijenili smo potporu Britanskog teniskog saveza, ATP-a, WTA-a i ITF-a u donošenju ove odluke, kao i našim prijateljima i partnerima koji organiziraju ove travnate turnira tako važne kao zagrijavanje za Wimbledon. Zahvaljujem Vladi Ujedinenog Kraljevstva i zdravstvenim vlastima za njihove smjernice i podršku. Učinit ćemo sve što možemo da pomognemo njihove napore u borbi s krizom. Na kraju želim zahvaliti svima koji vole Wimbledon na razumijevanju ovih jedinstvenih i nedvojbeno izazovnih okolnosti. Vaša strast za The Championships oblikovala je naš događaj kroz godine i nastavit će to. Radujemo se pripremama sjajnog turnira za 2021.

Naši napori će se fokusirati na doprinos hitnog odgovora i podršci onih koji su pogođeni krizom koronavirusa. Počeli smo s podjelom medicinske opreme i ponudom naših objekata Nacionalnom zdravstvenom sustavu i nizu londonskih agencija koji vode bitku s COVID-19. Surađujemo s lokalnim vlastima u Mertonu and Wandsworthu, naročito na podjeli hrane. Dijekimo namirnice i kroz naše partnerstvo sa City Harvestom, poručili su iz AELTC-a.