Otkrivena spomen – ploča u spomen na devastaciju i pljačku sinagoge

0

Na splitskoj Pjaci otrkivena je spomen – ploča u spomen na 12. lipnja 1942. kada je devastirana splitska sinagoda i Židovska općina.

Kako je i obećao na današnji dan prošle godine, na 75. obljetnicu devastacije splitske Židovske zajednice, gradonačelnik Andro Krstulović Opara zajedno s veleposlanicom države Izrael Zinom Kalay Kleitman i predsjednicom Židovske općine Split Anom Lebl otkrio je spomen-ploču kojom se Splićani prisjećaju 12. lipnja 1942. godine. Tog je dana skupina fašista devastirala splitsku sinagogu, Židovsku općinu i židovske trgovine te na Pjaci spalila Tore, molitvenike, liturgijske predmete, namještaj iz sinagoge, arhivu zajednice, vrijedne povijesne dokumente i knjige.

Gradonačelnik je rekao kako je ovdje riječ o memoriji, identitetu i savjesti društva te zahvalio Komisiji za imena ulica i trgova i za spomenike koja je jednoglasno prihvatila ovu inicijativu i preporučila Gradskom vijeću da donese potrebnu odluku, a koje je potom opet jednoglasno odlučilo o ovome. „Grad Split podiže ovu ploču Splićanima, ne turistima i ne židovskim sugrađanima, već Splićanima nežidovima kako bi znali i zapamtili i upozoravali da se nikada više ovakvo nešto ne dogodi bilo kome od nas.“ Rekao je kako je s razlogom na podu da se i spotaknemo ako treba o svoju savjest, da zastanemo i promislimo što je u memoriji i identitetu našeg grada, i dobre i loše stvari te da loše stvari koje pamtimo uvijek zaustave bilo kakav izraz nesnošljivosti i odvajanja jednih od drugih.

Ana Lebl, predsjednica Židovske općine rekla je kako današnji dan i ova svečanost pokazuju da Split nastavlja tradiciju grada otvorenog za suživot svih svojih građana, grada koji zna cijeniti i čuvati svoju povijest. „Naš je grad spreman i sposoban ostaviti budućim naraštajima i ovakva sjećanja. Puno je lakše njegovati samo ružičastu sliku grada, brinuti samo o vidljivom i površnom i ulagati samo u profitabilno. Ovaj dan i ovaj čin dokazuju da osnovne ljudske vrijednosti još uvijek nešto znače“ rekla je Lebl te dodala kako inicijativa postavljanja ove spomen – ploče pokazuje i dokazuje veličinu grada na čelu s gradonačelnikom jer su prepoznali važnost pamćenja i manje lijepih događaja te se zahvalila gradonačelniku Krstuloviću Opari na održanom obećanju te Gradskom vijeću na podršci.

Izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman zahvalila se gradonačelniku na inicijativi i implementaciji ove ideje, kao i predsjednici Lebl te podsjetila kako ovo zaista nije samo za memoriju grada i države već važan podsjetnik za budućnost, za sve generacije, da se više nikad ovakvo što ne dogodi.

Nakon otkrivanja ploče prigodni program nastavio se u Sinagogi uz čitanje ulomaka dnevničkih zapisnika na ovaj dan i događaj 1942. godine te glazbene izvedbe violinistice Evgenie Epshtein.

Komisija za imena ulica i trgova i za spomenike je na 2. sjednici, održanoj 23. travnja 2018. godine, izabrala rješenje oblikovanja spomen ploče autora Damira Morpurga. Gradsko vijeće Grada Splita je na 11. sjednici 26. travnja 2018. godine usvojilo predloženo rješenje. Odsjek za staru gradsku jezgru i baštinu sproveo je izradu i postavljanje spomen ploče na Narodnom trgu. Tvrtka NEIR d.o.o., iz Splita je bila izvođač cijelog zahvata, a ljevaonica Ujević iz Zagreba je izlila ploču u bronci.